Gotowanie bez obaw
Będąc rodzicem alergika, z wielką rozwagą wybieramy produkty, jakie pojawią się na wspólnym stole. A czy zastanawiamy się, w czym przygotowujemy potrawy i jak one wpływają na nasze zdrowie?
W kuchniach Polaków królują garnki wykonane z emalii, są bowiem niedrogie i służą przez wiele lat. To jednak koniec zalet tego typu naczyń. Emalia często odpryskuje, ponadto szybko się rysuje. W uszkodzonych miejscach dochodzi do procesów chemicznych, w efekcie których z materiału znajdującego się pod emalią wydostają się do gotowanej potrawy szkodliwe pierwiastki. Wielokrotnie mówiono również o zaletach smażenia na patelniach pokrytych teflonem, dzięki któremu potrawy nie przywierają do naczynia. Niestety, gdy na teflonowej powierzchni pojawią się zarysowania, patelnia nie powinna być już używana (zwłaszcza, jeśli przygotowujemy na niej posiłki dla dzieci z alergią). Udowodniono, że do potraw smażonych w tak uszkodzonym naczyniu przedostają się opary, będące określane jako czynniki zwiększające ryzyko pojawienia się chorób nowotworowych. Niedopuszczalne jest również używanie metalowych patelni, gdyż stal tego rodzaju zawiera najczęściej cynę i ołów.
Aluminiowe naczynia również wydają się być nieodpowiednie dla małych alergików. W ich wnętrzu z pewnością nie należy przygotowywać potraw zakwaszanych, tj. kapuśniak czy bigos. Dlaczego? Naczynia wykonane z aluminium, jak również folia aluminiowa, tak często wykorzystywana w naszych kuchniach, w wyniku kontaktu z kwasami uwalnia do potraw glin. Z uwagą i dużą ostrożnością należy również korzystać z plastikowych opakowań do przechowywania żywności, gdyż mogą one zawierać szkodliwe poliwęglany i ftalany. W niektórych z nich ponadto znaleźć się może bisfenol A (BPA), rakotwórcza substancja, która jeszcze do niedawna stosowana była do produkcji plastikowych butelek dla niemowląt.
Co zatem wybrać, aby mieć pewność, że dbamy o zdrowie małych alergików? Nie od dziś wiadomo, że komfortowa kuchnia to nie tylko taka, która lśni czystością, ale i ta, w której znajdują się produkty przyjazne domownikom. Dlatego też warto wyposażyć ją w naczynia szklane przystosowane do przygotowywania żywności w wysokich temperaturach. Wiele ciekawych propozycji oferuje Huta Szkła Wołomin. Ich wyroby wykonane są ze szkła żaroodpornego TERMISIL, które w swoim składzie nie zawiera kadmu, ołowiu ani innych szkodliwych substancji, co potwierdzone zostało certyfikatem PZH. Jest wysoko odporne na działanie wody, kwasów i zasad. Może być wykorzystywane zarówno jako naczynie do przyrządzania potraw, jak i do ich przechowywania. Naczynia TERMISIL można stosować w lodówce, zamrażarce, w kuchence mikrofalowej oraz w piekarniku. Charakteryzują się idealnie gładką powierzchnią i są odporne na zarysowania i matowienie. Szkło żaroodporne TERMISIL nie wchodzi w reakcje z żywnością, a dodatkowo nie wchłania zapachu ani smaku przygotowywanej w nim potrawy. Dodatkowo szkło nie uczula, jest bezpieczne dlatego jest polecane szczególnie alergikom i najmłodszym.
Szkło to doskonała alternatywa dla naczyń emaliowanych, plastikowych czy metalowych. To zdrowie i ekologia, ale i oszczędność. Nie trzeba bowiem myśleć o półmiskach – potrawę można podać w naczyniu, w którym została ona przygotowana. Naczynia szklane są bowiem eleganckie i estetycznie wykonane.
Gotowanie w szkle to także szansa na zmianę niezdrowych nawyków żywieniowych. Dzięki ich wykorzystaniu można zrezygnować z potraw smażonych, które tak często królują w kuchniach Polaków. Dzięki unikalnej formule szkła, składniki wystarczy od czasu do czasu podlać wodą.
W przypadku dzieci z alergią naczynia szklane są idealne do przygotowywania, ale i przechowywania potraw. Wystarczy zadbać o dobrej jakości produkty i bez obaw przyrządzić ulubione danie swojej pociechy. Podglądanie procesu gotowania przez idealnie przeźroczyste szkło może być doskonałą zabawą połączoną z nauką. Może Twoje dziecko da się zarazić pasją gotowania?