Kompania Piwowarska inwestuje w browar w Poznaniu
Kompania Piwowarska rozpoczęła inwestycję w budowę nowej fermentowni oraz linii rozlewniczej w poznańskim browarze. Obecna inwestycja o wartości około 100 mln zł ma na celu zwiększenie elastyczności browaru i sprawniejsze zarządzanie tymi etapami produkcji, które następują pomiędzy uwarzeniem piwa i jego wyjazdem z terenu browaru. Nowy układ będzie korzystny szczególnie w przypadku przygotowania mniejszych partii piw, w tym testowych partii produktów innowacyjnych.
Zlikwidować „wąskie gardło”
Fermentownia zostanie rozbudowana o dziesięć zbiorników fermentacyjnych, przy czym cztery będą miały taką samą pojemność jak dotychczasowe (ok. 5 000 hl), a sześć pozostałych – mniej więcej połowę mniejszą (ok. 2 300 hl).
Kolejnym elementem inwestycji są trzy zbiorniki piwa gotowego, czyli piwa tuż po filtracji, a przed rozlewem, o dwóch różnych wielkościach – jeden ma ok. 3 000 hl, dwa mniejsze po ok. 1 300 hl.
Wszystkie zbiorniki zostaną dobudowane do istniejących już obiektów i staną w jednym kompleksie na powierzchni ok. 500 m2 – również zbiorniki piwa gotowego, które do tej pory znajdowały się wewnątrz hali. Dostawcą zbiorników jest holenderska firma Holvrieka, z którą Kompania Piwowarska już wcześniej współpracowała w tym zakresie. Małe zbiorniki fermentacyjne oraz zbiorniki piwa gotowego przyjadą z Holandii w całości. Natomiast duże tankofermentory trafią do browaru jako obręcze i będą budowane na miejscu. Wykonawcą usług budowlanych jest białostocka firma Eko-System, a podwykonawcą z ramienia Holvrieki – wrocławska firma Ins-Spol. Instalację technologiczną, w skład której wchodzi armatura, orurowanie i sterowanie, dostarczy niemiecka firma GEA.
– W sytuacji, z jaką spotkaliśmy się w ubiegłym roku, gdy na rynek wprowadziliśmy kilkanaście innowacji, „wąskim gardłem” okazały się nasze piwnice, wymuszające na nas szereg optymalizacji planów produkcyjnych, które musiały pogodzić testowe partie piwa z naszymi standardowymi markami. Praca nad nowymi recepturami wymaga bowiem od nas realnego uwarzenia piwa, nad którym dopiero pracujemy, co w przypadku dużego browaru nastręcza pewne trudności w efektywnym wykorzystaniu naszych linii produkcyjnych i rozlewniczych. Wyliczyliśmy, że dziesięć nowych tankofermentorów zrównoważy zdolności warzelni – tłumaczy Tomasz Maksymiuk, dyrektor Browaru Poznań.
Z myślą o najbliższym sezonie
W obecnej hali magazynu wyrobów gotowych, na powierzchni ok. 5 000 m2 powstanie nowa linia rozlewnicza obsługująca butelki zwrotne. Będzie ją opuszczać 60 000 butelek na godzinę. W pierwszym etapie prac z istniejącej hali magazynowej została wydzielona powierzchnia pod linię rozlewu, która przechodzi proces adaptacji, obejmujący zrywanie posadzek, przygotowanie instalacji podposadzkowych, wykonanie nowej posadzki, ścian i instalacji budowlanych. Następnie zostanie wyposażona w maszyny przez niemieckie firmy, głównie KHS, część urządzeń pochodzić będzie z firmy Krones. Rozruch linii rozlewniczej nastąpi na przełomie zimy i wiosny 2014 roku. To oznacza, że w szczycie sezonu na rynek trafi już piwo przygotowane dzięki tej inwestycji.
Do trwającej inwestycji należy również budowa placu składowania opakowań o powierzchni ok. 4 000 m2 znajdującego się przy fermentowni.
– W poznańskim browarze warzymy i rozlewamy najbardziej zróżnicowany zestaw marek, w najbardziej zróżnicowanym zestawie opakowań. Obecnie w samym Poznaniu zatrudniamy ponad tysiąc osób, ponadto jednak generujemy około 6,5 tys. miejsc pracy w sektorach dostawczych w całej Wielkopolsce. Jesteśmy mocno związani z miastem i doceniamy bardzo dobrą współpracę z władzami – podsumowuje Paweł Kwiatkowski, dyrektor ds. korporacyjnych Kompanii Piwowarskiej –Ta rozbudowa to sygnał, że zamierzamy utrzymać pozycję lidera branży, którą wypracowaliśmy sobie kilka lat temu. Zwiększenie elastyczności browaru, czemu służy realizowana obecnie inwestycja, da szanse na zwiększenie konkurencyjności i zyskowności firmy, co przełoży się również na wzrost wpływów do miejskiej kasy.
Opis zdjęć:
fot. 1. Paweł Kwiatkowski wkłada tubę z listem do fundamentu. Od lewej: Tomasz Maksymiuk – dyrektor browaru, pracownik firmy Eko-System wykonującej budowlankę inwestycji, Jerzy Stępień –Zastępca Prezydenta Miasta Poznania oraz Paweł Kwiatkowski – dyrektor ds. korporacyjnych
i rzecznik prasowy Kompanii Piwowarskiej.
fot. 2. Jerzy Stępień wypełnia otwór z tubą pierwszą porcją betonu.
fot. 3. Monika Dymek i Paweł Kwiatkowski z Kompanii Piwowarskiej wkładają do tuby zdjęcie wykonane całej grupie uczestników wydarzenia.
PR
LA