Grupa Żywiec przygotowuje się do piwnego sezonu i kontraktuje polski chmiel
Warszawa, 16 kwietnia 2013 r. Obok wody i słodu, chmiel był i jest jednym z podstawowych surowców, z których produkuje się piwo. Notowana na GPW w Warszawie Grupa Żywiec S.A. i jej browary w Żywcu, Warce, Elblągu, Leżajsku i Cieszynie od kilku lat są liderem przemysłu piwnego w zakupie chmielu uprawianego w Polsce. Od 2010 roku 95 proc. chmielu
kontraktowanego do produkcji piw Grupy Żywiec pochodzi od polskich rolników, a zgodnie z deklaracją Zarządu firmy w 2013 i w 2014 roku będzie to już 100 proc.
-Grupa Żywiec działa głównie na terenie Polski, dlatego chcemy warzyć nasze polskie piwa z chmielu od polskich rolników, w pierwszej kolejności – dla naszych polskich konsumentów. Dziś wszystkie piwa produkowane w naszych browarach warzone są z wykorzystaniem polskiego chmielu. Jak wynika z raportu Ernst&Young o wpływie Grupy Żywiec na otoczenie społeczno-gospodarcze w Polsce fakt, iż firma korzysta z krajowego chmielu i słodu przekłada się na ok. 2500 miejsc pracy, z czego ponad 2000 w polskim rolnictwie. – mówi Xavier Belison, Prezes Zarządu Grupy Żywiec.
Grupa Żywiec przeprowadziła w przeszłości szereg działań na rzecz wsparcia i promocji polskiego chmielu. Kiedy w latach 2002 do 2006 rolnicy borykali się z wirusem na swoich uprawach chmielu, Grupa Żywiec zrealizowała program produkcji odwirusowanych sadzonek w celu odnowienia polskich plantacji, co wiązało się z zainwestowaniem kwoty 2 mln zł. W ramach tego programu polscy plantatorzy otrzymali bezpłatnie od producenta Żywca i Warki 330 000 sztuk sadzonek, co wystarczyło na obsadzenie ok. 160 ha nowych lub odmłodzonych plantacji chmielu. W latach 2003-2005 r. Grupa Żywiec uczestniczyła w finansowaniu budowy nowego zakładu przetwórczego chmielu w Poturzynie, inwestując w to przedsięwzięcie 3,2 mln zł. Firma zainwestowała także w bazę przetwórczą chmielu przy Instytucie Nawozów Sztucznych w Puławach, wspierając jej rozbudowę kwotą 2,4 mln zł.
Grupa Żywiec, korzystając ze swoich międzynarodowych relacji, starała się również promować polskie odmiany chmielu na wielu rynkach za granicą. W efekcie piwa z polskiego chmielu warzono na Słowacji, Macedonii, Hiszpanii, Nigerii i Holandii.
Dlaczego chmiel od polskich rolników jest ważny dla Grupy Żywiec?
Bez chmielu nie powstałoby żadne piwo. W świetle obowiązujących regulacji, złoty napój można nazywać piwem tylko wówczas, kiedy zawiera on chmiel. Do produkcji m.in. Żywca, Warki, Tatry, Stronga, ale także piw regionalnych – Specjala, Leżajska, Królewskiego czy Brackiego – Grupa Żywiec stosuje m.in. typowo polskie odmiany chmielu jak Lubelski
i Marynka oraz produkowany w Polsce Magnum. To jedne z najlepszych odmian na świecie. Uprawia się je na ok. 1500 ha w trzech chmielowych zagłębiach na Lubelszczyźnie, w Wielkopolsce i na Dolnym Śląsku. W Polsce uprawą chmielu zajmuje się prawie 1000 rolników.
Aby Warka czy Żywiec miały odpowiedni smak i aromat do jej warzenia używa się dwóch rodzajów chmielu: aromatycznego i goryczkowego. Piwny smak i aromat bierze się
z chmielu, a właściwie z lupuliny, substancji którą wytwarzają zielone szyszki chmielowe.
Chmiel rośnie na wysokich tyczkach, po których wije się tylko w prawą stronę. Pnącza rośliny na plantacjach osiągają 6-7 m wysokości. W korzystnych warunkach chmiel rośnie aż 2,5 cm na godzinę. Chmielniki zakłada się jako plantacje wieloletnie, które na tym samym miejscu pozostają nawet przez 20 lat. Plantacje utrzymuje się tak długo, jak długo daje zadowalające plony.
Najważniejsze dla produkcji piwa są szyszki chmielowe, które rosną na pnączu dopiero
w 7 roku od zasadzenia. Są one niezwykle delikatne, składają się z 40 do 90 płatków. Pod każdym z nich znajduje się decydująca o smaku piwa lupulina. Ta cenna substancja zawiera olejki eteryczne, żywice, flawonoidy i puryny.
Dojrzewanie chmielu przypada na okres największego nachylenia osi Ziemi w stronę Słońca.
Przez odpowiednie zabiegi plantatorzy umożliwiają szyszkom pobranie maksymalnej ilości energii słonecznej. Promienie słońca są tak ważne, ponieważ pomagają szyszkom tworzyć związki nadające piwu jego unikalny smak. To właśnie energia słoneczna sprawia,
że szyszki wytwarzają olejki eteryczne, flawonoidy, żywice, garbniki i puryny. Dzięki ich odpowiednim proporcjom chmiel nadaje piwu niepowtarzalny charakter i szlachetną goryczkę.
Więcej informacji o firmie: www.grupazywiec.pl
PR
LA