GastronomiaPokaz slajdówPolecamyPolecane wiadomości

Trufle na naszym stole

Trufle, powszechny synonim luksusu trafia na nasze stoły w postaci produktów z dodatkiem tych legendarnych włoskich grzybów. Ceny pojedynczych grzybów często “powalają”, jako dodatek do innych produktów m.in. makaronu czy miodu, daje możliwość posmakowania tego przysmaku niezależnie od zasobności portfela.

Makaron Linguine al Tartufo – sekret makaronu ukryty w zarodkach zbóż.

Niedaleko Pizy, w toskańskiej miejscowości San Romano, od 1860 roku działa rodzinna wytwórnia makaronów Morelli. Obecnie już piąte pokolenie z pasją wykonuje swój zawód stale unowocześniając oblicze firmy. Właśnie połączenie tradycji z aktualną modą na zdrowe odżywianie przyczyniło się do powstania linii past z zarodkami ziaren zbóż.

Zarodek jest częścią ziarna, z której wyrastają kiełki, zawiera najcenniejsze składniki odżywcze. W tradycyjnej produkcji zarodki są usuwane z mąki, ponieważ niezwykle trudno utrzymać ich świeżość i odpowiednio długą przydatność do spożycia. W wytwórni Morelli do najwyższej jakości semoliny z pszenicy durum dodaje się zarodki ziarna tworząc w ten sposób nową jakość mąki.

Zarodki są niejako embrionem zboża, gdyż gromadzą wiele substancji niezbędnych w procesie kiełkowania, czyli między innymi witaminy i enzymy. Stanowią źródło zdrowych białek pozbawionych glutenu, korzystnych kwasów tłuszczowych, a także wielu minerałów, jak selen czy kobalt – niezwykle ważne w procesach przemiany materii.

Makaron Morelli Linguine z Truflami (Tuber Aestivum Witt.) najlepiej smakuje w najprostszej formie wydobywającej mocny aromat trufli zawarty w linguine: wystarczy dodać masło i posypać parmezanem.

Cena Linguine truflowe, 250g: 13,16 zł

Miód akacjowy z dodatkiem trufli (Tuber albidum Pico) z piemonckiej Inaudi słynnej ze swoich prestiżowych białych trufli, to ciekawy składnik do truflowych dań. Świetnie smakuje w postaci bruschetty z lardo (słoniną włoską) posmarowanej delikatnie właśnie miodem truflowym. Polecamy go także jako dodatek do serów twardych typu parmezan, pecorino, castelmagno, jak i miękkich: tomini, robiola, serów kozich, itp.

Cena miodu truflowego: 120g: 28,30 zł

Wyłącznym dystrybutorem makaronów Morelli oraz miodu akacjowego z truflami jest firma API Food. www.kuchnia-wloska.com.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *