Tradycyjne dania na stół wielkanocny
Wielkanoc jest tuż za rogiem i jest to najlepsza pora roku. Wielkanoc to dobre jedzenie i jeszcze lepsze dodatki. Podobnie jak w przypadku świąt Bożego Narodzenia, istnieje kilka bardzo specyficznych potraw, którymi cieszymy się w Polsce na Wielkanoc.
Wielu uważa, że potrawy podawane na Wielkanoc reprezentują określone motywy religijne:
- Jajka – symbolizują życie i zmartwychwstanie Chrystusa
- Chleb – symbol Jezusa
- Baranek – reprezentuje Chrystusa
- Sól – reprezentuje oczyszczenie
- Chrzan – symbol gorzkiej ofiary Chrystusa
- Szynka – symbol radości i obfitości
Na wielkanocnym stole w Polce nie może zabraknąć kilku potraw – to jak na stołach w Święta Bożego Narodzenia króluje karp, tak w Wielkanoc nie może zabraknąć żuru i białej kiełbasy – to klasyk w te święta. Co jeszcze gości na polskich stołach w ten czas zadumy nad życiem i przemijaniem? Oto 12 wielkanocnych potraw, któych nie może zabraknąć na wielkanocnym śniadaniu:
- Biała kiełbasa
Nie byłoby Wielkanocy w Polsce bez białej kiełbasy. Biała kiełbasa to kiełbasa najczęściej wytwarzana z niewędzonej wieprzowiny, wołowiny i cielęciny, która następnie jest okrywana osłonką wieprzową i doprawiana solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem. Powszechnie podaje się go w żurku lub jada się go na boku. W tym przepisie kiełbasa wypiekana jest z cebulą i papryką. Gwarantujemy, że Ci się spodoba!
- Żurek
Żurek, to bardzo tradycyjna kwaśna polska zupa, przyrządzana z domowego lub kupionego w sklepie zakwasu żytniego. Żurek je się w Polsce przez cały rok, nie tylko na Wielkanoc. Zupa ta często podawana jest z jajkiem gotowanym i białą kiełbasą.
- Nadziewane jajka
Jajka w takiej czy innej formie znajdziesz na każdym polskim stole wielkanocnym. Jajka symbolizują nowe życie i zmartwychwstanie Chrystusa. Jajka są często gotowane, nadziewane lub smażone. 100 potraw z jaj w sam raz na stół wielkanocny.
- Śledź
Śledź jest bardzo popularny w Polsce, podobnie jak w innych krajach skandynawskich. Często podaje się go w święta lub inne specjalne okazje. Podaje się go w małych filetach marynowanych w occie i oleju.
- Chrzań
Chrzan tarty i zwykle robi się z niego sos lub pastę do smarowania, którą podaje się na chlebie lub mięsie.
- Kurczak w galarecie
Ten bardzo polski przepis jest powszechnie serwowany w święta i inne imprezy okolicznościowe.
- Sałatka warzywna (Sałatka Jarzynowa)
Sałatka warzywna to jeden z ulubionych polskich dodatków. Przypomina amerykańską sałatkę ziemniaczaną, ale tak naprawdę jest o wiele lepsza! Każdy przygotowuje tę sałatkę nieco inaczej, zgodnie z upodobaniami rodziny.
- Pasztet z królika
Pasztet nie jest dla każdego, ale to jedno z ulubionych dań na polskich stołach w Wielkanoc. Można go robić z kurczaka i jeść przez cały rok, często smarując nim chleb. Wykonanie tego przepisu zajmuje trochę czasu, ale będzie wspaniałym dodatkiem do Twojego wielkanocnego stołu.
- Sernik
Rodzaj ciasta deserowego, którego głównym składnikiem jest twaróg. Pozostałe składniki to jajka, masło lub śmietanka, cukier i dodatki smakowe. Sernik można upiec na spodzie lub bez spodu, może nim być kruchy spód lub zrobiony z gotowych pokruszonych ciasteczek. W książce „Serniki słodkie i wytrawne” znajdziemy całą galerię przepisów na serniki słodkie, ale także i na te w wersji słonej.
- Mazurek
Mazurek, to płaski placek, który można wypiekać z różnych rodzajów ciasta z różnymi rodzajami dodatków. Ciasta te są często misternie zdobione i zazwyczaj podawane są tylko na Wielkanoc.
- Babka
Babka wielkanocna to ciasto, które można znaleźć na wielu stołach w Polsce. Zobacz sprawdzone i ciekawe przepisy na upieczenie babki wielkanocnej. Nie możesz zapomnieć również o wielkanocnych wypiekach – tortach, mazurkach sernikach (serniki słodkie i wytrawne), babkach i ciastach z konfiturą według przepisu naszych babć.
- Makowiec
Makowiec to kolejne polskie ciasto, którą cieszymy się przez cały rok. Jest to długie ciasto przypominające strudla wypełnione makiem. Makowiec to lekko słodki i aromatyczny deser, czasem pokryty lekkim lukrem.
Polecamy – Co przygotować na zdrowe śniadanie?
Nic nie stoi na przeszkodzie by polskie dania zastąpić meksykańskimi i zrobić nietypowe święta wielkanocne – zobacz przepisy kulinarne i ciasta w sam raz na świąteczny stół. Zamiast szynki niech na wielkanocnym stole zagości w tym roku kurczak z sosem z czekoladą (Mole poblano de pollo) albo dorsz po meksykańsku (Bacalao à la Mexicana). A zamiast sernika chlebowa zapiekanka z rodzynkami (Pudin de pan). Wszystko zależy od naszej kreatywności.