Sposób na pyszną kawę w domu – włoska makinetka
Nazwa „makinetka” może dla wielu osób brzmieć tajemniczo, jednak z pewnością spotkałeś się już z tym urządzeniem. Jest ono znane także pod popularniejszą nazwą kawiarki i służy do zaparzania kawy metodą ciśnieniową. Urządzenie to zostało stworzone przez Włocha i najczęściej kojarzy się z aluminiowym dzbankiem, który ma charakterystyczny kanciasty kształt.
Nazwa „makinetka” może dla wielu osób brzmieć tajemniczo, jednak z pewnością spotkałeś się już z tym urządzeniem. Jest ono znane także pod popularniejszą nazwą kawiarki i służy do zaparzania kawy metodą ciśnieniową. Urządzenie to zostało stworzone przez Włocha i najczęściej kojarzy się z aluminiowym dzbankiem, który ma charakterystyczny kanciasty kształt.
Kawiarka z włoskiej firmy – sklep online
W sprzedaży dostępne są różne modele kawiarek. Ich zróżnicowanie obejmuje nie tylko takie opcje, jak pojemność dzbanka do zaparzania kawy. Można zdecydować się na zakup kawiarki wykonanej z takich materiałów, jak aluminium, stal, czy porcelana. Osoby, którym zależy na bardzo wysokiej trwałości i nowoczesnej minimalistycznej formie, często decydują się na zakup kawiarek ze stali nierdzewnej. Materiał ten wyróżnia się bardzo wysoką odpornością na różne czynniki, z jakimi spotykać się można w kuchni. Pod wpływem temperatury kawiarka nie będzie się przebarwiała, czy też odkształcała. W przypadku tego materiału trzeba będzie się jednak liczyć z wyższą ceną. Kawiarki aluminiowe także mają swoje zalety. Ich cena nie jest zbyt wysoka, a ich kształt nawiązuje do klasycznego modelu pierwszej makinetki. Porcelanowe kawiarki to zdecydowanie najbardziej ozdobne modele. Świetnie sprawdzą się jako prezent dla miłośników kawy.
Jaką kawę wykorzystać do kawiarki?
Na nic zda się zakup drogiej kawiarki bialetti, jeśli nie będziesz korzystać z wysokiej jakości kawy. To przecież ona jest tu główną bohaterką. Dlatego lepiej zapomnij o mielonych kawach, jakie można tanio kupić w każdym supermarkecie. Zdarza się, że mają one dodatki, które znacznie obniżają jakość powstającego z nich naparu. W przypadku kawiarek doskonale sprawdzają się zarówno jednorodne kawy, jak i tak zwane „blendy”, czyli kompozycje ziaren różnego pochodzenia. Przygotowywanie kawy w makinetce opiera się na działaniu ciśnienia. Aby przygotować napój, który odda pełen potencjał smaku i aromatu, nie trzeba koniecznie inwestować w drogi ekspres.