GastronomiaHobbyInneŻywność

Proste ciasta, które przygotujesz w godzinę – sprawdź!

Wbrew pozorom, aby przygotować pyszne ciasto czekoladowe, nie trzeba mieć dużego doświadczenia cukierniczego. Co więcej, nie trzeba nawet dysponować dużą ilością czasu – oto sprawdzone i proste przepisy, które pozwolą cieszyć się wypiekami już w godzinę.

Szybkie ciasto czekoladowe

Aby przygotować szybkie czekoladowe ciasto potrzebne jest:

  • 120 g masła,
  • 260 g mąki,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 2 jajka,
  • 1,5 szklanki cukru pudru,
  • olejek waniliowy,
  • proszek do pieczenia.

Nie można również zapominać o najważniejszych składnikach, które nadadzą deserowi wyśmienity smak:

  • 110 g czekolady gorzkiej klasycznej E.Wedel,
  • 35 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel.

Do przygotowania polewy przyda się natomiast śmietana kremówka i czekolada mleczna E.Wedel.

Warto pamiętać, aby wszystkie składniki ciasta miały temperaturę pokojową. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia należy przesiać przez sitko, a następnie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Kolejnym krokiem jest utarcie masła i cukru na puszystą masę, do której powinno się dodać jajka i olejek waniliowy. Do tak powstałej masy należy powoli wlewać płynną czekoladę, po czym dodawać na zmianę mleko i suche składniki. Na tym etapie ważne jest ręczne mieszanie – mikser może byt mocno napowietrzyć masę. Po połączeniu się wszystkich składników masę należy przełożyć do formy i piec w temperaturze 165 stopni przez około 40 minut. Polewę uzyskuje się przez połączenie mlecznej czekolady z prawie wrzącą kremówką. Szczegółowy przepis na szybkie ciasto znaleźć można pod adresem: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-szybkie-ciasto-czekoladowe/.

Tarta czekoladowa bez pieczenia

Do przygotowania tarty potrzebne będą ciastka, które należy pokruszyć, a następnie połączyć z roztopionym masłem i przesianym przez sitko kakao ciemnym z Ghany E.Wedel. Tak powstałą masę należy rozprowadzić na dnie i bokach formy. Masę uzyskaną przez roztopienie w podgrzanej kremówce mlecznej i gorzkiej czekolady, powinno się powoli dodawać do ubitej śmietany, mieszając do momentu powstania gładkiego kremu, który należy wyłożyć na spód z ciasteczek. Do dekoracji tarty idealnie sprawdzą się owoce, np. truskawki, jagody, maliny lub jeżyny. Po schłodzeniu ciasta w lodówce można cieszyć się wyjątkowym smakiem własnoręcznie przygotowanego deseru.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *