Proste ciasta, które przygotujesz w godzinę – sprawdź!
Szybkie ciasto czekoladowe
Aby przygotować szybkie czekoladowe ciasto potrzebne jest:
- 120 g masła,
- 260 g mąki,
- 1,5 szklanki mleka,
- 2 jajka,
- 1,5 szklanki cukru pudru,
- olejek waniliowy,
- proszek do pieczenia.
Nie można również zapominać o najważniejszych składnikach, które nadadzą deserowi wyśmienity smak:
- 110 g czekolady gorzkiej klasycznej E.Wedel,
- 35 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel.
Do przygotowania polewy przyda się natomiast śmietana kremówka i czekolada mleczna E.Wedel.
Warto pamiętać, aby wszystkie składniki ciasta miały temperaturę pokojową. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia należy przesiać przez sitko, a następnie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Kolejnym krokiem jest utarcie masła i cukru na puszystą masę, do której powinno się dodać jajka i olejek waniliowy. Do tak powstałej masy należy powoli wlewać płynną czekoladę, po czym dodawać na zmianę mleko i suche składniki. Na tym etapie ważne jest ręczne mieszanie – mikser może byt mocno napowietrzyć masę. Po połączeniu się wszystkich składników masę należy przełożyć do formy i piec w temperaturze 165 stopni przez około 40 minut. Polewę uzyskuje się przez połączenie mlecznej czekolady z prawie wrzącą kremówką. Szczegółowy przepis na szybkie ciasto znaleźć można pod adresem: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-szybkie-ciasto-czekoladowe/.
Tarta czekoladowa bez pieczenia
Do przygotowania tarty potrzebne będą ciastka, które należy pokruszyć, a następnie połączyć z roztopionym masłem i przesianym przez sitko kakao ciemnym z Ghany E.Wedel. Tak powstałą masę należy rozprowadzić na dnie i bokach formy. Masę uzyskaną przez roztopienie w podgrzanej kremówce mlecznej i gorzkiej czekolady, powinno się powoli dodawać do ubitej śmietany, mieszając do momentu powstania gładkiego kremu, który należy wyłożyć na spód z ciasteczek. Do dekoracji tarty idealnie sprawdzą się owoce, np. truskawki, jagody, maliny lub jeżyny. Po schłodzeniu ciasta w lodówce można cieszyć się wyjątkowym smakiem własnoręcznie przygotowanego deseru.