Dlaczego warto unikać żywności przetworzonej?
Wiele słyszymy o żywności wysoko przetworzonej, ale nie każdy wie, co to tak naprawdę oznacza. Dzięki nowoczesnym technologiom mamy produkty takie jak parówki, gotowe sosy, chipsy czy chrupki. Są to produkty, które zawierają w sobie dużo dodatków, takich jak: emulgatory, barwniki czy tłuszcze utwardzone. Żywność taka powoduje bóle brzucha lub zgagę, wtedy sięgamy po lek na zgagę lub herbatki ziołowe.
Dlaczego żywność przetworzona jest szkodliwa?
Istnieje kilka przyczyn, dla których powinniśmy unikać takiej żywności. Po pierwsze w procesie przetwarzania żywności dochodzi do eliminacji błonnika, który jest nam potrzebny do prawidłowego trawienia- spowalnia on ten proces, a to utrzymuje poziom insuliny na odpowiednim poziomie.
Aby żywność była przydatna do spożycia bardzo długo, usuwany jest z niej kwasy omega-3 i zastępowane są kwasami omega-6, które w zbyt dużej ilości szkodzą. Ponadto dodawane są tzw. tłuszcze trans, czyli tłuszcze, które są utwardzane lub uwodorniane. Jest to szkodliwe, ponieważ w takiej postaci przyczyniają się do powstawania miażdżycy naczyń, otyłości i insulinooporności.
Ilość mikroelementów w żywności wysoko przetworzonej jest znikoma, a zawartość soli i emulgatorów jest zbyt duża. Organizmowi nie są dostarczane żadne wartości odżywcze, a uczucie głodu pojawia się bardzo szybko. Znaczy to, że jest zaburzona równowaga hormonalna, a organizm jest zalewany glukozą, która musi zostać przetworzona na energię. Zamiast spalania tłuszczu, jest on odkładany. Jest to kolejna przyczyna występowania otyłości, chorób jelit i stanów zapalnych organizmu.
Nadmierne spożywanie takiej żywności sprawia, że wciąż się przejadasz. To wywołuje leptynooporność, co oznacza, że mózg myśli, że jesteś za chudy. To z kolei zmusza twój mózg do mówienia ci, abyś jadł więcej. We krwi stężenie cukru jest cały czas wysokie. Komórki nie mają miejsca, aby dalej magazynować cukier i stają się odporne na działanie insuliny- mamy wtedy do czynienia z insulinoopornością.
Jakie objawy mogą wystąpić po spożyciu wysoko przetworzonej żywności i jak sobie z nimi radzić?
Poza skutkami takimi jak otyłość, cukrzyca lub miażdżyca w pierwszej kolejności, po zjedzeniu produktów przetworzonych mamy do czynienia z problemami żołądkowymi. Przede wszystkim mogą wystąpić bóle brzucha, uczucie ciągłego głodu, uczucie niestrawności czy zgaga. Przynajmniej raz w życiu każdy doświadczył takich objawów, wtedy najczęściej sięgamy po zioła na trawienie, środki farmakologiczne łagodzące ból brzucha czy lek na zgagę. Warto zatem zastanowić się jakie produkty lądują na naszym talerzu. Może lepiej spożywać produkty wartościowe, zamiast walczyć z otyłością lub miażdżycą i zażywać coraz częściej krople żołądkowe czy lek na zgagę.