Truskawki – co musisz wiedzieć
Świeże truskawki to jedna z najpopularniejszych, orzeźwiających i zdrowych przekąsek na naszej planecie.
Obecnie istnieje wiele odmian truskawek. Słodkie, lekko cierpkie plasują się wśród 10 najlepszych owoców i warzyw o dużej zawartości przeciwutleniaczy.
Korzyści z spożywania owoców i warzyw wszelkiego rodzaju, w tym truskawek, są zróżnicowane. Wraz ze wzrostem konsumpcji roślin zmniejsza się ryzyko chorób serca , cukrzycy i raka .
Wysokie spożycie owoców i warzyw wiąże się również ze zdrową skórą i włosami, zwiększoną energią i mniejszą wagą. Rosnąca konsumpcja owoców i warzyw znacznie zmniejsza ryzyko otyłości i ogólnej śmiertelności.
Wszystko, co musisz wiedzieć o truskawkach
Korzyści
Stwierdzono, że truskawki mają wiele zalet zdrowotnych.
Truskawki mogą pochwalić się szeregiem potencjalnych korzyści dla zdrowia i mogą pomóc chronić przed wieloma chorobami.
1) Choroba serca
Badanie Harvardu wykazało, że regularne spożywanie antocyjanów, grupy flawonoidów występujących w truskawkach, może zmniejszyć ryzyko ataku serca o 32 procent u kobiet młodych i w średnim wieku.
Kobiety, które spożywały co najmniej trzy porcje truskawek lub borówek tygodniowo, najlepiej wypadły według badań opublikowanych w czasopiśmie Circulation .
Poznaj – Ćwiczenia – sekret zdrowego serca
Zawarta w truskawkach flawonoidowa kwercetyna jest naturalnym środkiem przeciwzapalnym, który wydaje się zmniejszać ryzyko miażdżycy i chronić przed szkodami powodowanymi przez lipoproteiny o niskiej gęstości (LDL) w badaniach na zwierzętach.
Wysoka zawartość polifenoli w truskawkach może również zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, zapobiegając gromadzeniu się płytek krwi i zmniejszając ciśnienie krwi poprzez mechanizmy przeciwzapalne.
Badania prowadzone przez amerykańskich naukowców mogą doprowadzić do powstania lekarstwa ratującego życie po zawale – czytaj na – http://www.poradniki24h.pl/2029/powstaje-lekarstwo-przedwczesna-smierc/
Inne badania wykazały, że jedzenie truskawek pomaga obniżyć poziom homocysteiny, aminokwasu we krwi, związanego z uszkodzeniem wewnętrznej wyściółki tętnic.
Błonnik i potas w truskawkach również wspierają zdrowie serca. W jednym z badań uczestnicy, którzy spożyli 4069 miligramów (mg) potasu dziennie, mieli o 49 procent niższe ryzyko zgonu z powodu choroby niedokrwiennej serca w porównaniu z tymi, którzy spożywali około 1000 miligramów potasu dziennie.
Czytaj również – Czy witaminy mogą pomóc w zapobieganiu zawałowi serca?
2) Udar
Wykazano, że przeciwutleniacze – kwercetyna, kemferol i antocyjany – zmniejszają powstawanie szkodliwych zakrzepów krwi związanych z udarami. Wysokie spożycie potasu wiąże się również ze zmniejszonym ryzykiem udaru.
3) Rak
Silne przeciwutleniacze w truskawkach mogą działać przeciwko wolnym rodnikom , hamując wzrost guza i zmniejszając stan zapalny w organizmie.
4) Ciśnienie krwi
Ze względu na wysoką zawartość potasu zalecane są truskawki dla osób z wysokim ciśnieniem krwi, które pomagają zanegować działanie sodu w organizmie. Niskie spożycie potasu jest tak samo dużym czynnikiem ryzyka rozwoju wysokiego ciśnienia krwi, co wysokie spożycie sodu.
Według National Health and Nutrition Surination Survey mniej niż 2 procent dorosłych Amerykanów spotyka się z zalecaną dzienną dawką 4 700 miligramów dla potasu.
Co ważne, wysokie spożycie potasu wiąże się z 20-procentowym zmniejszeniem ryzyka zgonu z wszystkich przyczyn.
5) Zaparcia
Spożywanie pokarmów bogatych w wodę i błonnika, takich jak truskawki, winogrona, arbuz może pomóc w utrzymaniu prawidłowego nawodnienia organizmu i prawidłowego wypróżnienia.
Włókno jest niezbędne, aby zminimalizować zaparcia i zwiększyć masę stolca.
6) Cukrzyca
Truskawki mogą być doskonałym wyborem dla osób chorych na cukrzycę.
Truskawki są pokarmem o niskim indeksie glikemicznym i bogatym w błonnik, który pomaga regulować poziom cukru we krwi i utrzymywać go na stabilnym poziomie, unikając skrajnych wzlotów i upadków.
Truskawki są dobrym wyborem dla diabetyków, ponieważ mają niższy indeks glikemiczny (40) niż wiele innych owoców.
Naukowcy odkryli w 2011 r., Że spożywanie około 37 truskawek dziennie może znacznie zmniejszyć liczbę powikłań cukrzycy, takich jak choroba nerek i neuropatia .
Badanie wykazało, że fisetyna, flawonoid zawarty w obfitości w truskawki, sprzyja przetrwaniu neuronów hodowanych w hodowli i zwiększonej pamięci u zdrowych myszy, a także zapobiega powikłaniom nerek i mózgu u myszy z cukrzycą.
7) Ciąża
Truskawki są doskonałym źródłem kwasu foliowego .
Odpowiednie podanie kwasu foliowego jest niezbędne dla kobiet w ciąży w celu ochrony przed wadami cewy nerwowej u niemowląt.
Odżywianie
Truskawki są bogate w niezbędne witaminy C, potas, kwas foliowy i błonnik. Jedna szklanka świeżych truskawek zawiera 160 procent dziennej zalecanej ilości witaminy C, za jedyne 50 kalorii .
Jedna filiżanka plasterków, świeżych truskawek lub 166 gramów (g) zawiera szereg ważnych składników odżywczych w następujących ilościach:
- Kalorie: 53 kcal
- Białko: 1,11 g
- Węglowodany: 12,75 g
- Błonnik pokarmowy: 3,3 g
- Wapń: 27 mg
- Żelazo: 0,68 mg
- Magnez: 22 mg
- Fosfor: 40 mg
- Potas: 254 mg
- Witamina C: 97,6 mg
- Kwas foliowy: 40 mikrogramów (mcg)
- Witamina A: 20 jednostek międzynarodowych (IU)
Ta odżywcza potęga zawiera także szereg silnych przeciwutleniaczy, w tym antocyjany, kwas elagowy, kwercetynę i kemferol. Wszystkie te wykazywały działanie ochronne przeciwko niektórym rodzajom raka.
Dieta
Truskawki są dostępne świeże, mrożone a także w galaretkach, syropach i dżemach. Upewnij się, że sprawdziłeś etykietę mrożonych i suszonych truskawek dla dodanych cukrów. Gdy szukasz galaretek lub dżemów, szukaj bez dodatku słodzików i wypełniaczy.
Oto kilka przydatnych zdrowych wskazówek, które pomogą w spożywaniu tego super jedzenia w swojej diecie:
- Baw się truskawkami i dodaj je do sałatki z kurczaka.
- Zrób własny koktajl owocowy ze świeżymi owocami, dodaj winogrona, ananasy, pokrojone brzoskwinie i truskawki. Skrop odrobiną miodu na wierzchu mieszanki owoców, aby uzyskać dodatkową słodką przekąskę.
- Pokrój truskawki i dodaj je do zwykłego jogurtu greckiego z odrobiną nektaru z agawy i migdałów w plasterkach.
- Ułóż całe gofry, naleśniki lub płatki owsiane ze świeżymi truskawkami lub złóż je w muffiny i słodkie pieczywo. Możesz również mieszać truskawki w maszynce z niewielką ilością wody i używać jako świeżego syropu do deserów lub żywności śniadaniowej.
- Wymieszaj je ze szpinakiem z orzechami i kozim serem.
- Stwórz bułkę i górę z pełnego ziarna serkiem śmietankowym i truskawkami.
- Wrzuć trochę zamrożonych, niesłodzonych truskawek do blendera z bananem , mlekiem i lodem, aby uzyskać szybki i łatwy koktajl z truskawek bananowych.
Ryzyka i środki ostrożności
Każdego roku Grupa Robocza ds. Środowiska opracowuje listę owoców i warzyw o najwyższym poziomie pozostałości pestycydów.
Truskawki często są wysoko na liście. EWG sugeruje, że ludzie kupują ekologiczne truskawki w celu zapewnienia niższego ryzyka narażenia na pestycydy.
Jeśli produkty organiczne są poza twoim budżetem, nie musisz się martwić. Korzyści odżywcze wynikające z jedzenia tradycyjnie produkowanych produktów znacznie przewyższają ryzyko nie spożywania truskawek w ogóle.
Beta-blokery , rodzaj leków najczęściej przepisywanych na choroby serca, mogą powodować wzrost poziomu potasu we krwi. Podczas przyjmowania beta-blokerów pokarmy bogate w potas należy spożywać z umiarem.
Spożywanie zbyt dużej ilości potasu może być szkodliwe dla osób, których nerki nie są w pełni funkcjonalne. Jeśli twoje nerki nie są w stanie usunąć nadmiaru potasu z krwi, może to być śmiertelne.
Ryzyko jest jednak niewielkie i znacznie przewyższają korzyści. Zacznij już dziś zawierać więcej truskawek w swojej diecie.