Gastronomia

Pyszne ciacho? To nie problem!

Są tacy, którzy najbardziej na świecie kochają wręcz burżuazyjne w swoim bogactwie formy i treści ciasta, są i tacy, którym największe szczęście przyniesie dobry jabłecznik. Są wreszcie i tacy, którzy głoszą wyższość ciastek nad całą resztą wypieków.

Z opinią, jak z podniebieniem – każdy ma własne – bezcelowe jest podejmowanie się dysput. Jak najbardziej sens ma za to podejmowanie się konkretnych działań wytwórczych, co – w przypadku poradnika Renaty Rusinek-Marszałek – zadowoli wszystkie możliwe frakcje, dzięki niezwykle szerokiemu wachlarzowi zaprezentowanych w książce przepisów.

Osiem rozdziałów opływa w obfitość tortów, ciast oraz ciastek, które dzięki bardzo jasnym instrukcjom i przydatnym poradom, każdy może upiec sam, aby pęczniejąc dumą, postawić na piedestale domowego stołu. I nieważne czy woli się sernik, czy piernik.

„Pyszne ciacho? To nie problem!” to poradnik dla wszystkich, którzy znajdują w sobie minimum odwagi do tego, by włączyć piekarnik.

PYSZNE CIACHO? TO NIE PROBLEM! w swojej zawartości zawiera wiele cennych porad tj. TABELKA WAG i wspaniałych przepisów. Dla czytelności i wygody podzieliłam ją na rozdziały. Każdy rozdział to innego rodzaju ciasta.

  • Rozdział I to Przepisy podstawowe, które potem wykorzystywane są w dalszych innych przepisach.
  • Rozdział 2 to – ciasta ucierane.
  • Rozdział 3 to – lekkie ciasta biszkoptowe.
  • Rozdział 4 ciasta na kruchym spodzie,
  • Rozdział 5 Ciasta wymyślone,
  • Rozdział 6 – torty,
  • Rozdział 7 ciasteczka,
  • Rozdział 8 serniki i pierniki.

W każdym rozdziale znajdziecie coś dla siebie.A dla zainteresowanych książką podajemy przykładowy przepis na:

PIERNIK DWUTYGODNIOWY

25 dag masła, ½ litra miodu, 2 szklanki cukru, 1kg mąki, 3 jajka, 3 przyprawy do piernika, 3 łyżeczki sody, ½ łyżeczki soli, ½ szklanki mleka na wymieszanie soli i sody.

Masło, miód, cukier podgrzać na ogniu i ostudzić, następnie do miodu ostudzonego wsypać mąkę, jajka i przyprawy do piernika (ja robię tak, że mieszam przyprawy do piernika z mąką razem i wtedy całość wsypuję). Sodę i sól rozpuszczam w mleku i wlewam do miodu. To wszystko wyrobić i odstawić w chłodne miejsce na dwa tygodnie (przykryć ściereczką), z tego ciasta upiec trzy foremki małe, każdy placek dzielimy na dwa płaty i przekładamy masą, np. kajmakową.

więcej na kartach książki Renaty Rusinek-Marszałek

[buybox-widget category=”book” ean=”9788379001804″]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *