Pizza Polska: Smakowity powrót do domu z podróży po Europie
Podróż kulinarna Pizza Hut po Europie dobiega końca. Wracamy do Polski, ale nie ma się czym martwić. Przecież to tu rozgrywa się największe widowisko w Europie, EURO 2012. W związku z tym na kibiców ze wszystkich zakątków Europy w Pizza Hut czeka Pizza Polska!
Zwykliśmy chwalić cudze, a swojego nie doceniać. To przysłowie sprawdza się na wielu polach życia codziennego, również w kuchni! W kulinarnej podróży po Europie zachwycaliśmy się smakami charakterystycznymi dla takich krajów jak Francja, Grecja czy Hiszpania. Teraz przyszła pora, by docenić nasze rodzime smaki i polecić je uwadze zagranicznych gości, którzy już niedługo tłumnie odwiedzą Polskę.
Smak Pizzy Polska kojarzy się z dobrą staropolską tradycją. Znajdziemy na niej przede wszystkim kiełbasę myśliwską, która dzięki odpowiedniej mieszance ziół ma niepowtarzalny smak i zapach. Ze względu na to, że jej pętka są stosunkowo krótkie, kiełbasa ta stanowi ulubiony składnik suchego prowiantu wszelkiego rodzaju wycieczek, pikników i eskapad Polaków w każdym wieku. Zwyczaj ten bierze swoje początki w czasach, kiedy do ulubionych rozrywek szlachty polskiej należało polowanie – to myśliwi pierwsi zaopatrywali się w kiełbasę z myślą o długich godzin spędzonych w lesie. Stąd też nazwa: kiełbasa myśliwska!
Kolejnym składnikiem Pizzy Polska, bardzo charakterystycznym dla naszej kuchni narodowej, jest ser góralski. O tradycji kulinarnej Górali można rozprawiać godzinami, jednak wszystko sprowadza się do motta przez nich wyznawanego: ”Czym chata bogata, tym rada!” Wszyscy Polacy wiedzą, że gościnność góralska nie może się z niczym równać, podobnie jak długie godziny spędzone przy ognisku przy góralskich gawędach i śpiewach.
Śliwka suszona – kolejny składnik Pizzy Polska, to także esencja polskiej kuchni. Śliwka to jeden z najpopularniejszych owoców uprawianych w naszych sadach.
Polskie gospodynie znają dziesiątki potraw ze śliwką w roli głównej: zaczynając od powideł i knedli ze śliwkami, poprzez bigos z dodatkiem suszonych śliwek a kończąc na eleganckiej przystawce jaką jest zawijana w boczek śliwka pieczona czy też wątróbce drobiowej w musie śliwkowym.
Do 25 czerwca w Pizza Hut trwają Dni Polskie. Nie zapominajmy, jak pyszne i bogate smaki kryje kuchnia polska i chwalmy się nimi jak najczęściej. Podczas EURO 2012 z pewnością będzie ku temu wiele okazji. Wizyta w Pizza Hut może być jedną z nich.
Pizza Hut to największa na świecie sieć restauracji typu Casual Dining serwująca pizzę, obok szerokiego wachlarza innych dań, głównie kuchni śródziemnomorskiej. Powstała w 1958 roku w Kansas, w Stanach Zjednoczonych, obecnie, poprzez sieć 11 000 restauracji, obejmuje swym zasięgiem 100 krajów, zatrudniając ponad 300 000 osób. W Polsce restauracje Pizza Hut obecne są ponad 18 lat. Dziś zarówno ciekawe, urozmaicone menu restauracji, jak i ich wnętrza, tworzone są ze szczególną starannością i smakiem. To restauracje na każdy dzień i każdą okazję, których goście mogą liczyć na przyjazną atmosferę – doskonałe zarówno na nieformalne spotkanie przy kawie, biznesowy lunch, czy kolację w gronie przyjaciół.
Więcej informacji można znaleźć na stronie: www.pizzahut.pl
FanPage na portalu Facebook: http://www.facebook.com/pizzahutpolska
źródło: PR