Francja – kulinarne serce świata
Włoskie spaghetti czy pizza, hiszpańska tortilla, meksykańskie tacos czy japońskie sushi. Nikt nie zaprzeczy – to najpopularniejsze potrawy świata. Większość zgodzi się także, że serce światowej kuchni bije we Francji. To tam zjemy najwykwintniejsze przysmaki, takie jak burgundzkie ślimaki w maśle czosnkowym, czy smażone żabie udka. Jeśli nie przekonują nas takie potrawy na pewno zachwycimy się nicejską ratatouille, marsylską zupą rybną bouillabaisse, pasztetem foie gras, bretońskimi naleśnikami, normandzkimi flakami czy lyońskimi wędlinami. Nie można zapomnieć też oczywiście o wybornych winach i serach.
Kuchnia francuska formowała się i zmieniała na przestrzeni wieków. Powstała w wyniku pracy najlepszych kucharzy, którzy ściągani nad Sekwanę przez kolejnych władców latami doskonalili swój kunszt. Dlatego Francja uznawana jest za ojczyznę mistrzów kuchni, których nazwiska na stałe zapisały się w kulinarnej historii świata. Od XX wieku przeszła gruntowne zmiany i do dziś charakteryzuje się prostotą oraz wyjątkowymi walorami smakowymi i zdrowotnymi.
Dania francuskie są niezwykle popularne na całym świecie. W menu nie brakuje ryb i owoców morza. Każda potrawa zawiera dużo warzyw, między innymi pomidorów, bakłażanów, szparagów, karczochów oraz sałat. Poza tym Francuzi uwielbiają zioła. Dodają je niemal do każdej potrawy, a te z Prowansji, południowego zakątka Francji, znane są na całym świecie.
Bogactwo smaków, przywiązanie do tradycji oraz celebrowanie posiłków sprawiają, że Francuzi znani są z nienagannej figury. Jedzą bez pośpiechu, często, ale małe porcje, kierując się zasadą śniadanie jedz jak żebrak, obiad jak książę, a kolację jak król.Mieszkańcy Francji znani są także znietypowego podejścia do odżywania, czego przykładem jest np. dieta dr Dukana, która uznawana jest za dietę cud. Z doświadczeń Francuzów chętnie korzystają gwiazdy na całym świecie, m.in. Jennifer Lopez, Kate Middleton, czy Gisele Bündchen.
We Francji jedzenie jest elementem kultury. „Chyba w żadnym kraju na świecie sztuka kulinarna nie jest tak ściśle związana z kulturą narodu. Umiłowanie dobrego jedzenia jest tu powszechne. Francuzi uwielbiają dyskutować na tematy kulinarne. Odznaczają się wyjątkowo wyrafinowanym gustem i celebrują każdy posiłek. Mieszkańcy Francji mają zdrowe podejście do odżywiania i dostosowują do jedzenia plan swojego dnia” – mówi Katarzyna Rówienicz, managerka restauracji Pari Pari.
Dziś cały świat uczy się od Francuzów. Dzięki możliwościom, które mamy jest to niezwykle proste. Nie trzeba przemierzać tysiąca kilometrów, żeby zjeść bretońskie naleśniki i skosztować wykwintnego wina. Swoje kulinarne serce ma także Warszawa. Tutaj znajduje się Pari Pari – restauracja urządzona w stylu francuskiej brasserie – gwarantująca ucztę zarówno dla oczu jak i podniebienia. Lokal wprowadzi gości w klimat Paryża lat 20., który miesza się ze współczesnością. Tam poznamy smaki, którymi rozkoszują się mieszkańcy wielu zakątków kraju znad Sekwany.
Lokalizacja:
Restauracja Pari Pari, www.paripari.pl
● ul. Nowogrodzka 31 (obok hotelu Novotel)