Dobra agroturystyka – trzymanie i łamanie standardów w jednym
Interesującym i prowokującym może być pytanie – która z dziedzin turystyki stwarza największe możliwości, by zabezpieczyć gościom przyjemne spędzenie czasu bez względu na porę roku i pogodę? I raczej nie zaryzykujemy jeśli nasz głos padnie na agroturystykę. Jest to bowiem dziedzina, która, by dobrze funkcjonować i przyciągać gości, musi jednak się w obecnych czasach trzymać żelaznych standardów, zwłaszcza jeśli idzie o poziom bazy noclegowej.
Łamanie standardów jest tu… standardem
Z drugiej strony, urok agroturystyki polega na oryginalności i łamaniu standardów. Biorąc pod uwagę fakt, że jest coraz więcej chętnych do korzystania z ofert agroturystycznych, również klimat w pokojach noclegowych jest bardzo istotny. Rzeczą oczywistą jest już to, że w każdym pokoju gospodarz musi już zabezpieczyć łazienkę z prysznicem. Raczej niezbyt dobrze byłby przyjęty telewizor sprzed lat. Teraz standardem jest już LCD.
Dobry gospodarz agroturystyki umiejętnie połączy niezbędne standardy hotelowe z domowym zaciszem. Do elementów niezbędnych doda na przykład kilka domowych sprzętów albo zabytkowych gadżetów. Czasem ten klimat uzupełnią odpowiednie reprodukcje obrazów.
Oczywiście do standardów należy już możliwość wyboru pościeli, zważywszy na fakt, że mamy na świecie coraz więcej alergików. Co jeszcze jest bardzo istotne i do czego nie zawsze gospodarze przykładają wagę? By widok z okna dawał oddech, by widoku nie zasłaniała nieestetyczna budowla lub rzecz. Chociaż nie musi to być duża przestrzeń, może to być na przykład, niezawodnie tonująca nastrój, zieleń drzew lub skalniaka. Dobre przykłady przemyślnie usytuowanej bazy noclegowej mamy w gospodarstwach agroturystycznych w mazowieckiem, gdzie niejednokrotnie gospodarz daje gościowi odczuć, że w tym miejscu może on znaleźć azyl, bez względu na pogodę i porę roku.
Azyl nie zaistnieje bez poczucia swobody i prywatności
Oczywiście azyl w postaci samych pokojów noclegowych byłby zdecydowanie oderwany od rzeczywistości, gdyby nie odpowiednio urządzone i zorganizowane najbliżej otoczenie, choćby korytarzy. Tu niezbędna jest konsekwencja w budowaniu klimatu również w aspekcie wystroju. Jeśli do tego dodamy kuchnię przeznaczoną całkowicie dla gości, to cóż więcej trzeba by ich zachęcić do powrotów w progi naszej agroturystyki o każdej porze roku w chwili gdy gość potrzebuje odreagowania, stonowania i zrelaksowania. Wszak w dużej mierze o dobrym poziomie gospodarstwa agroturystycznego świadczyć może kapitał w osobach gości lojalnościowych, powracających…