GastronomiaHobbyInne

#czwartekzmakaronem – czyli makaronowa uczta dla zmysłów

Dla wielu z nas to co jemy ma być nie tylko pożywieniem, ale również dostarczać przyjemność. Smak jest tym co czujemy, gdy bierzemy do ust pierwszy kęs nowego dania.

Przygotowywanie nowych kompozycji smakowych to nie tylko wyzwanie dla profesjonalnych szefów kuchni, ale również dla każdego wielbiciela dobrego jedzenia. Jeśli nie czujemy się pewnie w eksperymentach kulinarnych powinniśmy sięgnąć po dobrze nam znane produkty. Makaron w tej roli sprawdzi się idealnie ponieważ dania przygotowane na jego bazie udają się praktycznie zawsze – zapewnia Piotr Ceranowicz, szef kuchni oraz ekspert kulinarny marki Lubella.

Kulinarny Misz Masz

Umiejętności komponowania dań można się nauczyć tak samo jak jazdy na rowerze czy tabliczki mnożenia. Ważne jest, aby próbować i bawić się kuchnią. Znane nam dobrze smaki można połączyć w różnych kombinacjach tak, że powstanie danie wybitne, które stanie się naszym popisowym kuchennym dziełem. Zawodowi kucharze w różny sposób tworzą swoje dania – jednak najczęściej jest to metoda prób i błędów. Dodanie trochę więcej ziół, zamienienie jednego warzywa na inne, wzbogacenie dania o wino może w znaczący sposób wpłynąć na smak danej potrawy. Aby przygotować wspaniałe propozycje kulinarne nie musimy koniecznie sięgać po wyszukane produkty, a wykorzystać to co mamy pod ręką lub jest dostępne w naszym sklepie.

Grunt to odpowiednia baza

Jeśli mamy ochotę poeksperymentować ze smakami warto sięgnąć po makaron. Jest on nie tylko smaczny, ale również świetnie komponuje się z różnorodnymi dodatkami: słodkimi i słonymi, warzywami i owocami, mięsem i rybami. Ważne jest, aby podjąć kulinarne wyzwanie i pozwolić sobie na kulinarne eksperymentowanie – jeśli przygotowujemy sos pomidorowy z mięsem mielonym dodajmy trochę więcej ziół lub podduśmy wcześniej warzywa dodając do nich czerwone wino. Aby uzyskać, bardziej intensywny smak, dobrze nam znanej carbonary, dodajmy do sosu pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatowej. W ten sposób jeszcze bardziej podkreślimy smak boczku i cebuli. Przygotowując zapiekankę makaronową przed włożeniem jej do piekarnika, posyp ją obficie startym parmezanem, który pod wpływem temperatury pięknie się zarumieni, tworząc niebywale delikatną i kruchą skorupkę. Te drobne zabiegi sprawią, że dobrze nam znane dania na nowo pobudzą podniebienie.

Do pewnych smaków trzeba dojrzeć

Pamiętajmy również, że z wiekiem nasz smak się zmienia, dlatego powinniśmy urozmaicać nasze przepisy. Warto przełamywać swoją niechęć i próbować produktów lub dań, za którymi dotychczas nie przepadaliśmy. Szpinak, tak często nie lubiany, świetnie sprawdzi się jako zielony dodatek do makaronowej sałatki podanej z wędzonymi szprotkami. Połączenie to może wydawać się dość egzotyczne, jednak warto go wypróbować. Gwarantuję, że będziecie pozytywnie zaskoczeni. Warto zadbać o to, by danie, które znajdzie się na naszym talerzu dostarczyło nam nie tylko odpowiednich wartości odżywczych, ale również było przyjemnością pod względem smaku i wyglądu. Na poprawę nastroju w jesienne wieczory polecam talerz najwyższej jakości makaronu Lubella z ulubionym sosem. Może w najbliższy czwartek warto przygotować makaron z innymi dodatkami niż dotychczas, budząc w sobie szefa kuchni i apetyt na nowe smaki? To co szefowie? Do dzieła!

Makaron Pełne Ziarno spaghetti z bobem i indykiem

Składniki na 4 porcje:

  • Makaron Lubella Pełne Ziarno spaghetti (400g)
  • Ugotowany i obrany bób (250g)
  • Pierś z indyka (200g)
  • Suszone pomidory z zalewy (5 szt.)
  • Wędzony boczek (50g)
  • Cebula (2 szt.)
  • Sól, pieprz
  • Sok z połowy cytryny
  • Natka pietruszki
  • Masło klarowane

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego, następnie dodajemy pokrojony w kostkę boczek i pierś z indyka. Doprawiamy solą oraz pieprzem, dorzucamy posiekaną cebulę i bób oraz pomidory pokrojone w paseczki.

Dodajemy makaron i całość mieszamy. Doprawiamy do smaku, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy natką pietruszki.

***

Piotr Ceranowicz – ekspert kulinarny związany z marką Lubella.

Szef kuchni restauracji Kaskrut oraz szef i patron restauracji Kitchen. Uczestnik 3. edycji programu Top Chef. Absolwent Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego na kierunku Medycyny Weterynaryjnej i Psychologii Klinicznej
na Wyższej Szkole Psychologii Społecznej w Warszawie. Były główny szkoleniowiec i barista w ZEN City Lounge. W 2012 roku był finalistą ogólnopolskiego konkursu „Kucharz odkrycie roku 2012”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *