Znak „Doceń polskie” na billboardach marki Rębek
W połowie listopada rozpoczęła się kampania billboardowa promująca wyroby firmy „Przetwórstwo Owoców i Warzyw Piotr Rębek”. W akcji promocyjnej wykorzystano znak „Doceń polskie” przyznany chrzanowi tego producenta. Przedsięwzięcie potrwa do końca bieżącego roku.
Firma „Przetwórstwo Owoców i Warzyw Piotr Rębek” istnieje na rynku od 35 lat. U progu działalności to rodzinne przedsiębiorstwo z Warszawy uprawiało korzeń chrzanu. „Chrzan” jest do dziś sztandarowym produktem zakładu. Producent oferuje bogaty wybór przetworów z tym warzywem w roli głównej.
Zakład jest jednym z laureatów XVII certyfikacji żywności zorganizowanej w ramach Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Decyzją Loży Ekspertów Chrzan wiejski z oferty warszawskiego przedsiębiorstwa zdobył certyfikat jakości i tytuł TOP PRODUKT. Oznacza to, że wyrób uzyskał maksymalne noty (same „10”) za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny.
Firma postanowiła wykorzystać uzyskany certyfikat w świątecznej kampanii marketingowej. W Lublinie i innych miastach wschodniej Polski pojawiły się billboardy prezentujące specjały firmy, w tym także nagrodzony produkt. Akcja obejmująca ponad 100 nośników reklamowych rozpoczęła się w połowie listopada i potrwa do końca roku. – Po raz pierwszy zdecydowaliśmy się na tak szeroką kampanię z użyciem billboardów – podkreśla Edyta Patyńska, reprezentująca „Przetwórstwo Owoców i Warzyw Piotr Rębek”. – Jesteśmy firmą z długimi tradycjami, a nasze produkty są na Wschodzie Polski dobrze znane, ale konkurencja nie śpi. Godło „Doceń polskie” pozwala nam wzmocnić przekaz o wysokiej jakości wyrobów – dodaje.
Warto odnotować, że kampania „Przetwórstwa Owoców i Warzyw Piotr Rębek” to kolejna akcja billboardowa z udziałem znaku „Doceń polskie”. Wcześniej godło programu pojawiło się m.in. na nośnikach promujących markę Mlekovita. Logotyp programu był lokowany także w spotach telewizyjnych oleju Kujawskiego.
Program „Doceń polskie” jest realizowany od 2011 roku. Od samego początku, honorowy patronat nad inicjatywą sprawuje Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Celem przedsięwzięcia jest promowanie artykułów spożywczych wysokiej jakości z oferty rodzimych producentów.
Decyzja o przyznaniu certyfikatów jakości jest podejmowana przez Lożę Ekspertów, którą tworzą specjaliści z branży spożywczej. Najbliższa certyfikacja żywności odbędzie się 27 stycznia 2016 roku w Czeladzi.