GastronomiaInneKomputeryZdrowie i uroda

Ksylitol alternatywą dla białego cukru

Ksylitol dostępny na ksylitol.eu, jest cukrem pięciowęglowym, który ma charakter zasadowy. Dzięki temu ma własności bakteriobójcze i zapobiega rozwojowi bakterii. Natomiast wszystkie inne formy, w tym popularny słodzik sorbitol, są sześciowęglowe i tworzą kwasy. Zwykły cukier z kolei, jest czynnikiem inicjującym niewydolność układu autoimmunologicznego i immunologicznego, gdyż wzmacnia niebezpieczne bakterie i grzyby, co może skończyć się artretyzmem, alergiami czy astmą.

Używając ksylitolu możemy upiec ciasteczka, posłodzić herbatę czy też zrobić konfitury, natomiast producenci wykorzystują go jako zamiennik zwykłego cukru w słodyczach. Trzeba jednak pamiętać, iż w początkowym okresie stosowania bezpieczna dawka to 3 łyżeczki dziennie (ok. 15g). Należy wprowadzać go stopniowo tak, aby nasz układ pokarmowy przystosował się do wytwarzania odpowiedniej ilości enzymu trawiącego ten cukier. Nagłe przyjęcie większej ilości może wywołać łagodną biegunkę lub lekkie kurcze, jednak ustępują one najczęściej już po kilku dniach, gdyż jest on codziennie wytwarzany przez nasz organizm lub enzymy powodujące jego rozkład.

Firma Santini poprzez e-sklep http://www.ksylitol.eu/ sprzedaje cukier brzozowy Ksylitol, który pochodzi z Finlandii. Jest on pozyskiwany z drewna brzozy z dodatkiem innych drzew liściastych, które pochodzą z drzewostanu o wysokiej jakości ekologicznej. Na stronie można nabyć ksylitol w czystej postaci do użytkowania w kuchni, a także wyroby, w których wykorzystano cukier brzozowy. Chodzi o słodycze jak czekolada, cukierki czy drażetki, a także gumy do żucia, konfitury, kakao czy bakalie.

Wreszcie mamy odpowiedź na nasze poszukiwania czegoś prawdziwie zdrowego, a co jest jednocześnie w stanie zadowolić nasze pragnienie słodyczy.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *