Uczniowie z Przodkowa przygotują posiłek dla Pierwszej Damy
Konkurs kulinarny „Tradycyjne Produkty – Nowoczesna Kuchnia Polska” został rozstrzygnięty. Posiłek dla Pierwszej Damy, Anny Komorowskiej, przygotuje zwycięski zespół z Przodkowa.
W sobotę w Warszawie, podczas finału projektu „Tradycyjne Produkty – Nowoczesna Kuchnia Polska”, szkoły gastronomiczne z pięciu województw walczyły o zwycięstwo w konkursie kulinarnym. Jury najlepiej ocieniło Agatę Kaszuba i Grzegorza Miotka z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Przodkowie (pomorskie), którzy przygotują posiłek dla Pierwszej Damy i jej gości. Drugie miejsce zajął Zespół Szkół Hotelarsko-Turystycznych im. Zamoyskiego w Zakopanem (małopolskie), a trzecie Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Słupsku (pomorskie). Laureaci pierwszych trzech miejsc będą mieli możliwość odbycia miesięcznych praktyk pod okiem znanego i doświadczonego szefa kuchni.
Przy wyborze zwycięzcy jury, w składzie którego byli Marek Zagórski – Prezes Europejskiego Funduszu Rozwoju Wsi Polskiej oraz kulinarni eksperci, kierowało się jakością przepisów i przede wszystkim regionalnością składników. Uczniowie z Przodkowa na przystawkę podali gomółkę twarogowo-chrzanową na karmelizowanym buraku ćwikłowym. Smażone piersi z gołębia z czekoladowym puree z soczewicy, z musem z kapusty włoskiej i koperku na gałązce koperku były daniem głównym. Na deser uczniowie zaproponowali lody z gęsich wątróbek z sosem żurawinowym podane w chrupkich foremkach, udekorowane kaszubską truskawką. Było to niezwykłe połączenie tradycji z nowoczesnością.
Zespół Szkół Hotelarsko-Turystycznych im. Zamoyskiego w Zakopanem na przystawkę zaserwował zupę kwaśnicę, wzbogaconą julinne ze skóry golonkowej i rzepy zrumienionych na maśle z czosnkiem niedźwiedzim. Daniem głównym był przekładaniec harnasia, a deserem bundz wędzony w dymie czarnej herbaty kwiatowej, podany z ciastkiem owsianym, syropem różanym i pyłkiem kwiatowym.
Zdobywcy trzeciego miejsca, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Słupsku, na początek zaproponowali Vol-au-vent z ciasta francuskiego z fondue serowym – Słupski Chłopczyk aromatyzowany wędzonym łososiem. Kucharze podali następnie faszerowaną szyję gęsi – sous vide muśniętą sosem z razowego chleba, podaną z aromatyzowanym risottem z pęczaku, w towarzystwie renety duszonej w syropie z soku kwiatu dzikiego bzu i masła. Na deser zaserwowali parfit truskawkowe z sosem truskawkowo-miętowym na piernikowej ziemi.
Konkurs, którego celem była promocja tradycyjnych produktów regionalnych, odbył się w warszawskiej Fortecy. Zmagania finalistów były komentowane przez znanego krytyka kulinarnego, Macieja Nowaka. Finał konkursu uświetniły dodatkowe atrakcje, takie jak: pokaz kulinarny Artura Moroza – znanego kucharza i właściciela nadmorskiej restauracji w Sopocie, koncert Jagny Knittel z zespołem – wokalistki prezentującej muzykę tradycyjną i zajmującej się tematyką kultury ludowej oraz kiermasz smacznych, wytwarzanych w tradycyjny sposób produktów regionalnych. W organizacji kiermaszu uczestniczyła Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.
O PROJEKCIE:
Projekt „Tradycyjne Produkty – Nowoczesna Kuchnia Polska” realizowany jest w ramach promocji wspólnej polityki rolnej. Skierowany do uczniów i nauczycieli szkół gastronomicznych, ma za zadanie nawiązanie relacji pomiędzy lokalnymi producentami a przyszłymi kucharzami. Wykorzystywanie tradycyjnych produktów regionalnych ma na celu rozwój nowoczesnej kuchni polskiej, podkreślając jej lokalną odrębność i tożsamość kulinarną. Konkurs organizowany jest przez Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej oraz Slow Food Polska. Projekt jest współfinansowany przez UE. Patronami honorowymi projektu są: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ministerstwo Edukacji Narodowej, Ministerstwo Środowiska, Marszałek Województwa Dolnośląskiego, Marszałek Województwa Małopolskiego, Marszałek Województwa Mazowieckiego, Marszałek Województwa Pomorskiego, Marszałek Województwa Wielkopolskiego. Patronat medialny objęła Gazeta Wyborcza. Sponsorami projektu są firmy: MPM agd S.A. i Stalgast.
O EFRWP:
Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej rozpoczął działalność w 1990 roku, na mocy umowy między rządem polskim a Europejską Wspólnotą Gospodarczą. Fundacja od ponad dwóch dekad pomaga zmieniać wizerunek polskiej wsi, dostosowując się do zmieniających się potrzeb lokalnej społeczności. Obecnie nie tylko wspiera rozwój infrastruktury technicznej, ale także – poprzez różne narzędzia finansowe – pomaga przedsiębiorcom i organizacjom pozarządowym. Fundacja duży nacisk kładzie także na rozwój infrastruktury społecznej, co czyni poprzez program grantowy wspierający aktywność i samoorganizację lokalnych społeczności czy wyrównywanie szans edukacyjnych młodzieży z terenów wiejskich. Więcej informacji na stronie: www.efrwp.pl