Przedświąteczne zakupy – wybieraj polskie artykuły spożywcze
„Cudze chwalicie swego nie znacie, sami nie wiecie co posiadacie” – myśl Stanisława Jachowicza jest nadal aktualna i dotyczy zaskakująco dużej liczby obszarów. Jednym z nich jest żywność, a ściślej – oferta rodzimych producentów. Robiąc przedświąteczne zakupy warto przypomnieć sobie to stwierdzenie i wybierać sprawdzone wyroby polskich firm.
Przedświąteczne zakupy – wybieraj polskie artykuły spożywcze
Święta, niezależnie od regionalnych i rodzinnych tradycji, kojarzą się nam przede wszystkim z suto zastawionym stołem. Jedno jest pewne – kulinarny sukces zapewnią nam składniki najlepszej jakości i odrobina serca włożona w każde świąteczne danie. W przygotowaniu prawdziwie polskich świąt z pewnością pomogą nam wyroby rodzimych producentów żywności.
Smakowity prezent
Ręcznie robione konfitury to doskonały dodatek do deserów, sosów, pieczywa czy mięsa, a przy tym… dobry pomysł na prezent dla najbliższych. Alternatywą dla domowych wyrobów są produkty firmy „Smaki i Aromaty” Anna Langowska. Wyroby sygnowane tą marką są oparte wyłącznie na wysokogatunkowych owocach i nie zawierają sztucznych konserwantów. Konfitury są robione z około 68 proc. owoców, pozostałymi składnikami są cukier i naturalne dodatki smakowe, takie jak wanilia, imbir, anyż, goździki, cynamon czy kardamon.
Jedną z propozycji firmy „Smaki i Aromaty”, która z pewnością znajdzie zastosowanie przed świętami, są konfitury „Czarne porzeczki z kardamonem”. To aromatyczne połączenie specyficznego smaku i zapachu kardamonu z czarnymi porzeczkami z pewnością przypadnie do gustu nie tylko koneserom. Dodatkowym atutem konfitur jest estetyczne opakowanie przywodzące na myśl babcine przetwory.
Coś na rozgrzewkę
Zapach grzanego wina unosi się nad wieloma bożonarodzeniowymi jarmarkami. Dzięki firmie Jantoń także w domowym zaciszu możemy przygotować grzańca i cieszyć się jego charakterystycznym smakiem. „Zbójeckie Grzane Korzenne” to wino wyprodukowane według starannie opracowanej receptury, zawierające naturalne aromaty ziół, korzeni i przypraw. Należy je podawać na gorąco, wówczas przyjemnie rozgrzewa dając bogaty, korzenny smak i niezwykle trwały aromat. Doskonale smakuje zimą; na nartach, kuligu i przy domowym kominku.
Szybki sposób na tradycyjny piernik
Przygotowując świąteczny piernik zwykle sięgamy po gotowe mieszanki przypraw, które nadadzą wypiekowi wyjątkowego smaku. Jeśli chcemy mieć pewność, że piernik na pewno się uda, a ciasto długo zachowa swoją świeżość, powinniśmy wybrać Piernik Kętrzyński – mieszankę najlepszej jakości składników, z pomocą której przygotujemy wspaniałe, niczym nie ustępujące domowemu wypiekowi, ciasto. Dzięki produktowi firmy „MAJONEZY” SPP-H piernik powstanie szybko i bez problemów. Podstawowy przepis można modyfikować, dodając do niego krem, bakalie lub polewę czekoladową.
Niezastąpiony dodatek do sałatek i sosów
Majonez Dekoracyjny WINIARY to produkt, którego nikomu nie trzeba przedstawiać. Za sprawą oryginalnej receptury stosowanej niezmiennie od ponad 35 lat majonez wyróżnia się wyjątkowym smakiem i idealną, kremową konsystencją. Pyszny, a zarazem delikatny w smaku Majonez Dekoracyjny WINIARY, jest doskonałym dodatkiem do wielu dań, m.in. sałatek oraz przekąsek, może ponadto stanowić świetną bazę zimnych sosów i dipów.
Coś słodkiego nie tylko dla łasuchów
Miłym dodatkiem do każdego świątecznego prezentu są słodkości. Co powinno znaleźć się w każdym bożonarodzeniowym pakunku? Jednym z takich produktów z pewnością są tradycyjne, czekoladowe pierniczki z owocowym nadzieniem. Firma Lambertz Polonia proponuje Pierniki w czekoladzie z trzema rodzajami nadzienia (śliwkowym, z czerwonej porzeczki oraz z nadzieniem morelowo-jabłkowym). Te smakowite wyroby zawierają 25 proc. nadzienia i tyle samo czekolady. Przechowywanie pierniczków umożliwia oryginalne opakowanie z praktycznym zamknięciem, ale nawet ono (zwłaszcza w święta) nie stanowi przeszkody dla łasuchów uwielbiających łakocie.
Kolejnym drobnym, ale bardzo miłym upominkiem jest czekolada. Któż z nas nie lubi sięgać po małe kawałeczki poprawiających nastrój słodkości? Naszym najbliższym pod choinką zostawmy aksamitne i delikatne mleczne czekolady firmy CHOCOMOCO wyróżniające się wyrazistym smakiem naturalnego mleka i kakao. Czekolady tej firmy wzbogacone zostały dodatkowo bakaliami, niezmiennie kojarzącymi się z Bożym Narodzeniem. Na sklepowych półkach szukajmy mlecznych czekolad z orzechami arachidowymi i rodzynkami, z całymi orzechami laskowymi i z orzechami arachidowymi.
Małe co nieco
Miód to uniwersalny składnik, który przyda się nie tylko podczas pieczenia ciast. Ów słodki specjał może być m.in. doskonałym, rozgrzewającym dodatkiem do herbaty. Trzeba tylko pamiętać, by nie dodawać go do gorącego napoju – wówczas miód traci swoje cenne właściwości.
Miód lipowy wyróżnia się dość wyraźnym zapachem lipy, ma przy tym ostry smak z nutą goryczki. Miłośnicy tego charakterystycznego smaku powinni zwrócić uwagę na wyrób Bartnika Mazurskiego. Z kolei zwolennikom intensywnego kwiatowego zapachu warto polecić Miód wielokwiatowy firmy Ratos Natura. Innym popularnym miodem jest gryczany charakteryzujący się ciemną barwą i specyficznym ostrym smakiem. Ten rodzaj miodu można znaleźć m.in. na półkach sklepów sieci Intermarche.
Polskie wyroby najwyższej jakości
Wszystkie wyżej wymienione produkty są laureatami Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Celem przedsięwzięcia jest promowanie dobrej polskiej żywności oraz jej wytwórców. W ramach programu przyznawane są certyfikaty „Doceń polskie” potwierdzające wysoką jakość produktów i ich polskie pochodzenie. Godła programu przyznawane są na podstawie not wystawionych przez Lożę Ekspertów. Jej członkami są osoby zawodowo zajmujące się żywnością i technologią żywienia. Loży przewodniczy Mirek Drewniak, członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Pięcioosobowe grono ocenia wygląd, smak oraz stosunek jakości wyrobu do jego ceny.
* * *
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
Program „Doceń polskie” ma na celu promocję wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się eksperci, reprezentujący m.in. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Fundację Klubu Szefów Kuchni oraz Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP.
PR
LA