Kawa speciality – skąd pochodzi, jak smakuje, jak ją parzyć?
Wyjątkowy rodzaj napoju, jakim jest kawa speciality, niewątpliwie wyróżnia się jakością, rzetelnym procesem produkcji i unikalnym smakiem. Ziarna są zbierane, przetwarzane i palone z wielką starannością, aby osiągnąć najwyższą jakość produktu. Poniżej przedstawiamy, czym charakteryzuje się ten popularny napar i jak go dobrze przyrządzić ze świeżo palonych ziaren.
Pochodzenie kawy speciality
Kawa speciality często pochodzi z określonych regionów, gdzie warunki klimatyczne, glebowe i wysokość nad poziomem morza sprzyjają powstawaniu wyjątkowego smaku ziaren kawowych. Są to na przykład Etiopia, Kolumbia, Kenia i Kostaryka.
Etiopia jest uważana za ojczyznę kawy i jest jednym z najważniejszych regionów znanych z wytwarzania wyrobów wysokiej jakości. Ziarna są wyjątkowo aromatyczne i różnorodne w smaku. Szczególnie znaną odmianą jest Geisha. Jednym z największych producentów na świecie jest także Kolumbia. Świeżo palone ziarna są cenione za swoją łagodność i kwasowość. W Kolumbii istnieją różne regiony uprawy, takie jak Nariño czy Huila, które znane są z produkcji ziaren speciality.
Chociaż Brazylia jest znana głównie z produkcji masowej, istnieją też regiony w tym kraju, takie jak Minas Gerais, gdzie uprawiana jest wysokiej jakości kawa o unikalnym smaku. Palarnia Cafe Panamera proponuje rozmaite rodzaje ziaren pochodzące z różnych zakątków świata.
Kawa premium – bogactwo smaków
Wyrób otrzymuje tytuł speciality po odpowiedniej ocenie przez międzynarodowych jurorów. Zajmuje się tym tak zwane Specialty Coffee Association, które ocenia napój w skali od 1 do 100 – speciality musi uzyskać minimum 80 punktów. W ocenie brane są pod uwagę:
- kolor, rozmiar oraz sposób wypalenia ziaren,
- aromat,
- smak napoju.
Kawa świeżo palona premium charakteryzuje się przede wszystkim unikalnym połączeniem smaków i aromatów, które wynikają z różnic w odmianach, warunkach uprawy oraz metodach przetwarzania ziaren. Sam proces oczyszczania przebiega bardzo powoli. Maksymalnie bogate walory smakowe osiągane są głównie poprzez proces długiego i powolnego wypalania.
Balans smaków w przygotowanym napoju jest bardzo istotny. Zazwyczaj są dobrze wyważone, co oznacza, że żadna z cech (aromat, kwasowość, goryczka) nie dominuje nadmiernie. Co więcej, dobre ziarna często mają naturalną słodycz, która nie wymaga dodatku cukru. Może ona pochodzić z procesów fermentacji i suszenia ziaren.
Jak prawidłowo przygotowywać kawę speciality?
W celu przygotowania wyśmienitej kawy świeżo palonej ziarna wysokiej jakości wymagają odpowiedniego traktowania. Najlepiej, aby zostały zmielone tuż przed przygotowaniem napoju. Mają wtedy lepszy smak. Woda powinna być czysta i świeża, o odpowiedniej temperaturze ok. 90–96°C.
W zależności od wyboru metody parzenia należy wsypać odmierzoną ilość zmielonych ziaren i postępować zgodnie z wytycznymi. Napój możemy przyrządzić nie tylko w ekspresie, ale także w urządzeniach takich jak: french press, kawiarka, ekspres przelewowy, AeroPress, Drip czy Chemex. Wybór metody zależy od Twoich preferencji smakowych i dostępnych narzędzi.