Jak urządzić funkcjonalną kuchnię?
Chcesz urządzić funkcjonalną kuchnię tak, aby pracowało Ci się w niej wygodnie? Jesteś osobą, która ceni sobie porządek i chcesz zapewnić sobie możliwie najbardziej ergonomiczną przestrzeń kuchenną? Dowiedz się, o czym należy pamiętać, planując takie wnętrze.
Kuchnia – jak ją urządzić?
Kuchnia to przestrzeń, której urządzenie powinno być jak najbardziej przemyślane. Jest to jedno z wnętrz, w którym spędza się najwięcej czasu. Pomieszczenie kuchenne jest wykorzystywane przez wszystkich domowników, dlatego powinno być odpowiednio rozplanowane, tak aby zapewniało każdemu możliwie najwięcej komfortu i swobody. W czasie planowania wnętrza dobrze jest wziąć pod uwagę przede wszystkim indywidualne preferencje domowników. Istnieje kilka sposobów na to, aby kuchnia stała się jeszcze bardziej funkcjonalna. Dzięki wprowadzeniu ich w życie, czynności związane z przygotowywaniem posiłków stają się mniej męczące, a wszystkie prace kuchenne szybkie i bezproblemowe.
Dostosowany do potrzeb układ mebli
Jedną z ważniejszych zasad planowania pomieszczenia kuchennego jest kierowanie się ergonomią. Dostosowanie całego wnętrza do indywidualnych potrzeb znacznie ułatwia ogólne funkcjonowanie. Każda kuchnia powinna być stworzona według konkretnego, najbardziej odpowiedniego schematu. Meble kuchenne mogą być rozłożone na kilka sposobów. To, który z nich ostatecznie się wybierze, powinno być dostosowane przede wszystkim do:
- potrzeb domowników,
- wymiarów pomieszczenia,
- sposobu funkcjonowania w kuchni,
- liczby mebli oraz rzeczy potrzebnych do przechowywania.
Podział na odpowiednie strefy
Chcąc zadbać o ergonomię w kuchni, niezbędne jest podzielenie jej na odpowiednie strefy. Wyznaczenie konkretnych miejsc do danych prac kuchennych znacznie ułatwia poruszanie się po wnętrzu. Dzięki temu można szybko przyrządzać posiłki, nie martwiąc się o generowanie zbędnego chaosu i bałaganu. W pomieszczeniu należy zadbać o posiadanie:
- strefy zapasów,
- strefy przechowywania,
- strefy zmywania,
- strefy przygotowywania posiłków,
- strefy gotowania.
Trójkąt roboczy – idealne rozmieszczenie najważniejszych stref
Bardzo ważną zasadą, o jakiej należy pamiętać, urządzając kuchnię, jest wprowadzenie do niego tzw. trójkąta roboczego. Jest to sposób rozstawienia trzech podstawowych sprzętów kuchennych:
- lodówki,
- kuchenki,
- zlewozmywaku.
Podstawową cechą jest zachowanie bliskich odległości między nimi, tak aby rozstawienie tworzyło ze sobą trójkąt.
Poznaj – Przyspiesz pracę w kuchni dzięki wagom kuchennym, szatkownicom i jajowarom.
Meble kuchenne dostosowane do potrzeb domowników
Do wygodnego funkcjonowania we wnętrzu kuchennym niezbędne są dostosowane do potrzeb domowników meble. Powinny być one dopasowane nie tylko do tego, w jaki sposób dane osoby przyrządzają posiłki, ale również do ich gabarytów. Należy pamiętać między innymi o odpowiednim rozmieszczeniu wysokości szafek wiszących oraz dobrej wysokości blatów, przy których zmywa się naczynia, kroi warzywa i przygotowuje potrawy. Wiele osób coraz częściej decyduje się na wstawianie do wnętrz wysp kuchennych, które znajdując się na środku pomieszczenia, pełnią rolę blatu czy stołu. Można również umieścić na nich kuchenkę, co zapewnia jeszcze więcej możliwości. Wysokiej jakości wyspy kuchenne można znaleźć między innymi w Centrum Meblowe Dobrodzień, gdzie wyposażenie jest sprowadzane od wielu cenionych producentów meblowych.
- Czytaj również – Kuchnia w mieszkaniu na wynajem
Dobrze rozplanowane oświetlenie
Aby prace kuchenne przebiegały szybko i bezproblemowo, warto zatroszczyć się o odpowiednie oświetlenie, które pozwoli na możliwie najlepszą widoczność podczas takich czynności, jak krojenie czy zmywanie. Świetnie sprawdzają się lampy LED umieszczane pod blatem roboczym, jak i oświetlenie miejscowe nad stołem/wyspą kuchenną oraz płytą kuchenną.