Olej kokosowy: dlaczego jest tak zdrowy?
Olej kokosowy cieszy się rosnącym zainteresowaniem nie tylko ze strony świadomych konsumentów, ale także tych, którzy na co dzień nie przykładają aż takiej uwagi do doboru poszczególnych produktów żywnościowych. Skąd wzięła się moda na olej kokosowy i czy faktycznie jest aż tak zdrowy?
Olej kokosowy: skąd rosnąca popularność?
Po pierwsze warto zaznaczyć, że olej kokosowy świetnie sprawdzi się nie tylko w kuchni, ale także w… łazience. Chodzi oczywiście o zabiegi kosmetyczne, a zwłaszcza o pielęgnację włosów. Wielofunkcyjność oleju kokosowego to jeden z czynników, który przyczynił się do zdobycia przez ten produkt takiej popularności wśród wielu konsumentów. Częściej jednak olej kokosowy kojarzy się jako produkt spożywczy, który można wykorzystać podczas przyrządzania posiłków. Warto też wspomnieć, że na ten moment olej kokosowy jest uważany za jeden z najzdrowszych na ziemi – a to wszystko dzięki trójglicerydom średniołańcuchowym. Według niektórych specjalistów tego rodzaju tłuszcze (nazywane w skrócie MCT) mogą sprzyjać odchudzaniu, ponieważ nie odkładają się w tkance tłuszczowej, są natomiast wykorzystywane od razu do produkcji energii. To wspomaga metabolizm i tym samym przyspiesza proces spalania kalorii. Oczywiście spożywanie każdego rodzaju tłuszczu w nadmiarze jest szkodliwe – i należy o tym bezwzględnie pamiętać.
Olej kokosowy: pozostałe właściwości i zastosowania
Warto wspomnieć także o innych składnikach oleju kokosowego. Zawiera on m.in. kwas laurynowy, czyli substancję, którą znamy z…mleka matki. Ma działanie bakteriobójcze, a dodatkowo wzmacnia naszą odporność. Ciekawe właściwości ma również kwas kaprylowy zawarty w oleju kokosowym, ponieważ jest stosowany do walki z grzybicą i przypadłościami o podobnym podłożu. Ponadto włączenie oleju kokosowego do swojej diety może mieć również pozytywne skutki dla działania mózgu – olej dostarcza energii niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania naszego umysłu. Według niektórych badań olej kokosowy miałby nawet zapobiegać utracie pamięci i procesom starzenia się mózgu.