Przyczyny zakwaszenia organizmu
Coraz częściej włączamy do diety produkty wysoko przetworzone, które zaburzają równowagę kwasowo-zasadową w kierunku coraz niższego (kwaśnego) pH i powodują dolegliwości zdrowotne.
Konsumenci żywności sprowadzanej z Zachodu muszą zdać sobie sprawę z tego, że każdy przywieziony stamtąd kawałek pożywienia, który zjadamy, został potraktowany jakimś związkiem chemicznym pochodzącym z długiej listy: barwników, wybielaczy, środków konserwujących, zapachowych zakwaszających lub alkalizujących nawilżaczy, środków spulchniających, zagęszczających, konserwantów, defoliantów, słodzących itp. Produkty zbożowe, słodycze, sery i żywność przetworzona, która zawiera dużo soli, to przede wszystkim one zakwaszają nasz organizm. Gdy nie występują one w naszej diecie w nadmiarze, organizm sam poradzi sobie z nimi, korzystając z dostarczanego mu wapnia, sodu, potasu lub magnezu. Jeśli jednak w naszej diecie produktów kwasotwórczych jest za dużo, możemy doprowadzić do zakwaszenia organizmu (braku równowagi kwasowo-zasadowej).
Do podstawowych przyczyn tego stanu zaliczamy:
- Nadmiar spożywania białka zwierzęcego (mięsa, ryb, drobiu, jaj, mleka).
- Niedostateczne spożycie warzyw i owoców.
- Zbyt dużą ilość oczyszczonych węglowodanów (białej mąki i cukru) w pożywieniu.
- Niewłaściwe łączenie białka (mięso, ryby, drób, jaja, mleko) ze skrobią (ziemniaki, białe pieczywo, makaron, ryż).
- Konsumowanie dwóch rożnych pokarmów białkowych podczas jednego posiłku.
- Spożywanie produktów o wysokim stopniu przetworzenia (np. parówki, gotowe sosy do makaronów, sosy serowe, niektóre słodycze, wafle ryżowe, wszelkiego rodzaju płatki, chrupki do mleka, chipsy)
- Spożywanie używek (kawa, mocna herbata, alkohol, palenie papierosów).
- Stres, szybkie tempo życia.
- Zaparcia,
- Brak ruchu lub zbyt intensywna aktywność fizyczna.
- Picie zbyt malej ilości wody
[dropshadowbox align=”none” effect=”lifted-bottom-left” width=”auto” height=”” background_color=”#ffffff” border_width=”1″ border_color=”#dddddd” ]U ludzi z zakwaszonym organizmem stwierdzono także zmniejszoną wydolność ruchową, pogorszenie się samopoczucia, obniżenie popędu płciowego, niezdrowy przyrost wagi oraz osłabienie bariery immunologicznej.
Schorzenia najczęściej wywołują nieprawidłowa dieta, niealkaliczna woda, siedzący tryb życia lub uwarunkowania genetyczne.[/dropshadowbox]
Dla poprawnego funkcjonowania naszego organizmu najważniejsze jest pH krwi, które musi być utrzymywane w zakresie 7,35 – 7,45. Nawet niewielki odchylenie od tych wartości powoduje poważne problemy zdrowotne. Spadek wartości pH do 6, 95 może doprowadzić do śpiączki oraz stanowić realne zagrożenie dla życia ludzkiego.
Zobacz – badanie pH moczu – sprawdź czy masz zakwaszenie organizmu – na stronie – informacje
Choć krew posiada własny system buforowy pozwalający na neutralizowanie nadmiaru kwasów, jego przeciążenie powoduje osłabienie zdolności obronnych. Po prostu – gdy brakuje minerałów alkalicznych krew „pożycza” je z organów wewnętrznych. To powoduje zachwianie równowagi i nadwyżkę substancji kwasowych. Mocno zanieczyszczony organizm na pewno ma braki niezbędnych mikroelementów.
Produkty powodujące zakwaszenie organizmu
To, co jemy, możemy podzielić pod względem kwasowości na trzy grupy: produkty mocno zakwaszające (pH. 5 – 5, 9), średnio zakwaszające (pH. 6 – 6.9) i zasadowe (pH. < 7).
Wszystkie produkty spożywcze dostępne na rynku i wykorzystywane przez nas w codziennym żywieniu można podzielić na 12 grup. To podział, który uwzględnia pochodzenie surowców, ale również wartość odżywczą. Każda wyodrębniona grupa dostarcza znaczące ilości konkretnych składników pokarmowych, co przy znajomości potrzeb pokarmowych człowieka znacznie ułatwia komponowanie prawidłowo zestawionych posiłków.
Niestety w diecie statystycznego Polaka przeważają produkty zakwaszające i koniecznie należy to zmienić. Warto przeanalizować poniższą tabelę i zdobytą wiedzę wykorzystać w życiu codziennym.
Objawy zakwaszenia
Zakwaszenie organizmu może prowadzić do jego odwapnienia. Zakwaszony organizm jest bardziej podatny na pojawianie się osteoporozy. Kości stają się podatne na złamania, a zęby na próchnicę i parodontozę. Zakwaszenie sprzyja rozwojowi również innych groźnych chorób takich jak: dna moczanowa, zapalenie stawów, choroba wieńcowa, miażdżyca, wylewy, cukrzyca. upośledzenie funkcji nerek (kamica nerkowa), choroby wątroby. Gdy nasz organizm jest zakwaszony, jesteśmy narażeni na szybszy rozwój komórek rakowych, zaburzenia snu, częstsze infekcje, ataki „wilczego” głodu. Zakwaszenie powoduje także zwiększone wypadanie włosów. Nasze paznokcie stają się bardziej kruche i łamliwe, a skóra – mocno sucha .
Objawem zakwaszenia organizmu mogą być również ostre lub przewlekłe stany zapalne błony śluzowej żołądka, grzybica jelit, zaparcia, problemy trawienne, wzdęcia, bóle mięśni, przewlekłe bóle kręgosłupa, zapalenia stawów, zakażenia grzybicze. U ludzi z zakwaszonym organizmem stwierdzono także zmniejszoną wydolność ruchową, pogorszenie się samopoczucia, obniżenie popędu płciowego, niezdrowy przyrost wagi oraz osłabienie bariery immunologicznej. Schorzenia najczęściej wywołują nieprawidłowa dieta, niealkaliczna woda, siedzący tryb życia lub uwarunkowania genetyczne.
Zobacz – Złamania osteoporotyczne – co to osteoporoza – na stronie – informacje
Zakwaszenie organizmu możesz podejrzewać, jeśli:
- Często boli Cię głowa;
- Skarżysz się na rozdrażnienie i wahania nastrojów;
- Masz ciemne „podkówki” pod oczami;
- Brakuje Ci energii, jesteś zmęczony/a;
- Męczy Cię zgaga;
- Twoja skóra jest zwiotczała, mało jędrna, pojawił się cellulit;
- Przybierasz na wadze (nawet pomimo stosowania diety czy treningów);
- Masz problemy z koncentracją;
- Masz zaparcia;
- Często skarżysz się na różne infekcje;
- Bolą Cię mięśnie, kości, kręgosłup;
- Stan twojej cery się pogorszył – pojawiły się wypryski;
- Masz problemy z pamięcią;
- Twoje włosy zmatowiały, zaczęły wypadać;
- Masz słabe paznokcie;
- Zauważyłeś/aś u siebie spadek odporności;
- Wciąż czujesz się senny/a, nawet pomimo wielogodzinnego odpoczynku.
Im więcej zauważyłeś objawów, tym większe jest zakwaszenie Twojego organizmu.
źródło: Jak dbać o swoje zdrowie – Henryk Śnieżek
[buybox-widget category=”book” ean=”9788381190534″]