Blaty z granitu i marmuru – jakie elementy warto wykonać w kuchni z kamienia naturalnego?
Kamień naturalny to piękna ozdoba każdej kuchni, która niewątpliwie przyciąga wzrok. Jednak oprócz charakterystycznej dla niego estetyki, cechuje się niezwykłą funkcjonalnością. Wykonane z kamienia naturalnego elementy kuchenne są trwałe, a także odporne na zarysowania i uderzenia. Kamień sprawdzi się nie tylko we wnętrzach stylizowanych, ale również tych nowoczesnych.Kamień naturalny to piękna ozdoba każdej kuchni, która niewątpliwie przyciąga wzrok. Jednak oprócz charakterystycznej dla niego estetyki, cechuje się niezwykłą funkcjonalnością. Wykonane z kamienia naturalnego elementy kuchenne są trwałe, a także odporne na zarysowania i uderzenia. Kamień sprawdzi się nie tylko we wnętrzach stylizowanych, ale również tych nowoczesnych.
Blaty z kamienia naturalnego – czy warte są swojej ceny?
Bez wątpienia tak! Kamień naturalny świetnie spisze się w warunkach kuchennych (a także łazienkowych) jako element jej wykończenia, a nawet – w niektórych przypadkach – jako sama armatura. Z powodzeniem może być on wykorzystany do wytworzenia blatów kuchennych, zlewozmywaków, czy też innych elementów wyposażenia kuchennego.
Ze względu na swoją trwałość kamień naturalny, idealnie nadaje się do wnętrz kuchennych. Jego duże koszty „wejściowe”, mogą być przytłaczające dla większości inwestorów. Jednak nie warto zrażać się wysoką ceną wyrobów kamiennych, gdyż zakup zwróci się w przeciągu kilku lub kilkunastu lat. Kamień naturalny jest łatwy w czyszczeniu i konserwacji, a jego trwałość sprawia, że będzie służył jeszcze kilku przyszłym pokoleniom. Decydując się na wykonanie blatu kuchennego z kamienia naturalnego, warto pamiętać o tym, że o ile wiele ich rodzajów idealnie wpasowywałoby się pod względem wizualnym do naszego wnętrza, to nie każdy z nich zwyczajnie nadaje się do takiego przeznaczenia.
Dlaczego blaty granitowe są najlepszą inwestycją?
Granit, to zdecydowanie najchętniej wybierany rodzaj kamienia do wytworzenia blatu kuchennego. Jego cechą charakterystyczną jest naturalna twardość, a także mała nasiąkliwość – co czyni go idealnym materiałem dla warunków kuchennych. Stawianie na nich gorących, bądź też bardzo zimnych naczyń nie spowoduje uszkodzenia ich struktury. Blaty granitowe wyróżniają się różnorodnym ubarwieniem i użyleniem, co daje możliwość ich dopasowania do niemal każdego wnętrza.
Alternatywą dla granitu są blaty marmurowe. W ich przypadku trzeba liczyć się jednak z konieczną konserwacją. Pięknie wyglądające blaty marmurowe należy zaimpregnować specjalistycznymi preparatami, które zabezpieczą materiał przed nasiąkaniem i powstawaniem plam.
Porady udzieliła firma Marmo – producent blatów granitowych i marmurowych.