„Dumni z naszych piw” – piwowarzy Kompanii Piwowarskiej zdradzają tajniki swojej pracy
Czy wiesz, że do produkcji piwa Peroni używa się włoskiej kukurydzy, w indyjskim Indus Pride chmiel zastąpiono ziołami i przyprawami, a Pilsner Urquell należy do szacownego grona marek wyróżnionych europejskim certyfikatem „České Pivo”? Pracownicy Kompanii Piwowarskiej już to wiedzą!
Warzenie piwa w XXI wieku jest precyzyjnym procesem, w którym nie ma miejsca na improwizację czy przypadek. To nowoczesna technologia, starannie dobrane receptury, skomplikowane dane liczbowe i terminologia, która laikowi niewiele mówi. Ale to nie wszystko, bowiem każdy gatunek piwa ma też własną, niepowtarzalną historię, a za każdą marką stoi mnóstwo nowatorskich rozwiązań. Te tajemnicze i fascynujące szczegóły najlepiej znają ci, którzy są najbliżej procesu produkcji, czyli pracownicy browarów.
Piwowarzy edukują
Piwowarzy z Grupy SABMiller postanowili podzielić się swoją wiedzą z osobami zatrudnionymi w innych działach. W ramach programu „Dumni z naszych piw” pracownicy Pionu Technicznego, którzy na co dzień nadzorują procesy związane z produkcją, rozlewem piwa, jego dystrybucją i innowacjami, opowiadają o tajnikach swojej pracy. Tym samym rozbudzają pasję do piwnej kategorii i umacniają postawę zainicjowaną przez wewnętrzny program KP Ambasadorzy Piwa, który rozpoczął się na początku 2012 roku.
W ciągu najbliższych miesięcy pracownicy Kompanii Piwowarskiej poznają lepiej cały długi proces poprzedzający moment, kiedy piwo trafia do konsumenta.
To rzeczy skomplikowane, a w świecie inżynierów i technologów posługujemy się językiem, który jest trudny do zrozumienia i dla niektórych dziwny. Jesteśmy jednak ambasadorami piwa i wiemy, że warto odkryć kilka naszych tajemnic. W tym celu postanowiliśmy opowiedzieć, co ważnego dzieje się w browarach SABMiller na świecie – tłumaczy Jacek Kopiejewski, wiceprezes ds. technicznych w Kompanii Piwowarskiej.
Bez nudy i trudnych pojęć
Program jest realizowany przez Grupę SABMiller w ośmiu krajach (Czechy, Tanzania, Wielka Brytania, Polska, Kolumbia, Peru, Indie i Australia) i ma potrwać rok. Został podzielony na cztery etapy, odpowiadające strategicznym filarom Pionu Technicznego: podczas pierwszego z nich piwowarzy opowiedzą o tym, czym różnią się poszczególne marki SABMiller; drugi zostanie poświęcony innowacjom w produkcji i pakowaniu piwa; w trzecim kwartale pracownicy dowiedzą się, jak od strony operacyjnej wygląda idealny browar. Natomiast na ostatnim etapie będzie można poszerzyć swoją wiedzę o zagadnienia zrównoważonego łańcucha dostaw.
W Polsce pracownicy Pionu Technicznego edukują kolegów głównie poprzez artykuły i filmy w intranecie, newslettery oraz wewnętrzny miesięcznik „Świat Piwa”. Na każdym etapie komunikacji przewidziane są ponadto inne działania, specyficzne dla podejmowanych tematów. Pracownicy KP poznają ciekawostki związane nie tylko z polskimi markami, ale międzynarodowymi brandami premium i lokalnymi produktami browarów należących do SABMiller. Opowiadając o piwie, piwowarzy, technolodzy i inżynierowie postarają się unikać bardzo fachowych, trudnych pojęć. „Odczarują” więc język techniczny, a jednocześnie skupią się na najciekawszych aspektach swojej pracy. Uczestnicy piwnego kursu nie będą zatem narzekać na nudę.
PR
LA